Nasa’nın Küresel Etkinliğinde Türkiye’yi Temsil Edecekler

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Havacılık ve Uzay Bilimleri Fakültesi Uçak ve Uzay Mühendisliği Bölümü öğrencileri Harun İnci, E.

Nasa’nın Küresel Etkinliğinde Türkiye’yi Temsil Edecekler
Umut Kılınç ve Selahattin Selek’ten oluşan ASE (AeroSpace Engineering) grubu, “HEXADRONE” isimli projeleriyle NASA’nın küresel etkinliğinde Türkiye’yi temsil etme hakkı kazandı.
NASA'nın uluslararası projesi ‘Space Apps Challenge’, Türk Telekom Grubu ana sponsorluğunda, İTÜ Teknokent’te gerçekleştirildi.

İstanbul’da ikinci kez yapılan ve bu yıl 60 ülke ve 130 şehirde aynı anda başlayan etkinlikte kazanan üç projeden biri de Ondokuz Mayıs Üniversitesi’den oldu. OMÜ’yü temsil eden Havacılık ve Uzay Bilimleri Fakültesi Uçak ve Uzay Mühendisliği Bölümü öğrencileri Harun İnci, E. Umut Kılınç ve Selahattin Selek’ten oluşan ASE (AeroSpace Engineering) grubu, HEXADRONE isimli projeleriyle NASA’nın küresel etkinliğinde Türkiye’yi temsil etme hakkı elde etti.

NASA’nın yetenekli beyinler bulabilmek için düzenlediği, 48 saat süren küresel etkinliğin İstanbul ayağında toplam 14 proje sunuldu. Teknoloji uygulamaları geliştirerek, yaşanan zorlukların aşılması, uzay teknolojilerinde ilerlemenin sağlanması ve insanlığın gelişmesi için birlikte çalışmayı teşvik etmek amacıyla düzenlenen yarışma kapsamında Türkiye ayağını kazanan üç takımdan bir olan OMÜ ekibi, NASA’nın küresel etkinliğinde Türkiye’yi temsil edecek.

ÜÇ PROJE SİLİKON VADİSİ’Nİ ZİYARET EDECEK
Galaktik bir takım sorunlara çözüm aranan hekatonda 48 saatlik maratonun sonucunda katılımcılar, hazırladıkları projeler ile Türkiye’nin değerli akademisyen, girişimci, yönetici ve bilim insanlarından oluşan bir jüriye sunum yaptı. Türk Telekom Grubu Strateji ve İş Geliştirme Genel Müdür Yardımcısı Hakan Dursun, Türk Telekom İş Planlama Genel Müdür Yardımcısı Fırat Yaman Er, Vivense kurucusu ve CEO’su Kemal Erol, Özyeğin Üniversitesi Endüstri Mühendisliği Bölümü’nden Doç. Enis Kayış ve Yıldız Teknik Üniversitesi’nden Doç. Mehmet Güray Güler’den oluşan jüri oylaması sonucu; “Best Use of Hardware” kategorisinde Ondokuz Mayıs Üniversitesi’den katılan ASE takımı, Hexadron adlı projeleri ile; İTÜ’nün Fuego takımı “Beeg Idea” adlı projeleri ile dereceye girdi. Kabataş Erkek Lisesi takımı Cryptex'in “Cristopher” isimli projesi ile kazanan üç takımdan biri oldu.

Seçilen üç proje, NASA’nın küresel değerlendirmesine katılarak, diğer şehirlerin kazananlarıyla mücadele etme şansı bulacak. Ayrıca, projesi küresel değerlendirmeye gitmeye hak kazanan 3 takımın temsilcileri Türk Telekom’un davetlisi olarak Silikon Vadisi’ni ziyaret edecek. Yarışmanın küresel kazananı ise 12 bin dolar değerinde IBM Bluemix kredisi, 60 saat teknik destek ve 6 ay boyunca Bluemix yazılım geliştirme uzmanı tarafından verilecek olan desteği kazanacak.
Kaynak: İHA