Başkan Özakcan, Taşkın Sularının Nedenini Sordu

Aydın İl Koordinasyon Kurulu 2015 yılı 2. Toplantısı gerçekleştirildi.

Başkan Özakcan, Taşkın Sularının Nedenini Sordu
Toplantıda geçtiğimiz günlerde Sultanhisar, Dalama ve Yenipazar’da yaşanan su taşkınları konuşulurken, Efeler Belediye Başkanı M. Mesut Özakcan, DSİ 21. Bölge Müdürü Murat Alp’e taşkınların sebebini sordu.
Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığı toplantı salonunda Vali Yardımcısı Alper Faruk Güngör başkanlığında yapılan toplantıya, kaymakamlar, bölge müdürleri, il müdürleri ve sivil toplum örgütü temsilcileri katıldı.

2015 yılının ilk 3 aylık değerlendirmesinin yapıldığı toplantıda en önemli gündem maddesi ilçelerde yaşanan su taşkınları oldu.

ÖZAKCAN: ÇİFTÇİLERİMİZİ RAHATLATACAK BİR ÇALIŞMA YAPILACAK MI?
Toplantıya katılan Efeler Belediye Başkanı M. Mesut Özakcan, DSİ 21. Bölge Müdürü Murat Alp’e taşkınların nedenini sorarak, “Sultanhisar ilçemizden başlayarak Aydın Efeler sınırımıza kadar dayanan bir su taşkını yaşadık. Bildiğimiz kadarıyla Kemer ve Dandalaz Barajlarındaki su seviyelerinin yükselmesinden dolayı kapaklarının açıldığı söyleniyor. Gerçekten bugüne kadar yaşamadığımız bir su taşkınını merkezden düşünürsek Aydın ilimizin batı bölgesinde yaşadık. Sultanhisar’dan başlayarak Efeler ilçe hudutlarımız içerisinde olan Dalama Mahallemizden başlayıp, Yenipazar ilçemize kadar olan araziler sular altında kaldı. Bu yaşanan gerçekten bugüne kadar görmediğimiz bir afettir. Çiftçilerimizin zor durumda olduklarını ben bizzat bölgeyi ziyaret ederek gördüm. Bu bölgenin afet bölgesi ilan edilmesi gibi onları rahatlatacak bir çalışma yapılacak mı?” dedi.

“TAŞKININ SEBEBİ ŞİDDETLİ YAĞIŞ”
Başkan Özakcan’ın taşkın sorusuna yanıt veren DSİ 21. Bölge Müdürü Alp, 2015 yılında Türkiye genelinde yağışlı bir sezon geçtiğine dikkat çekti. Taşkının olduğu tarihlerde geçen sene hiç yağış düşmezken bu sene aşırı derecede yağış düştüğünü ifade ederek, “Bu sene taşkının yaşandığı tarihlerde 4 günde 46 milim yağış düşmüş. Şiddetli yağış sebebiyle Denizli havzasından gelen su Kemer Barajı’na geliyor. Barajın doluluk oranı yüzde 93 civarındayken, 24 saat içerisinde havzaya gelen 18 milyon metreküp su depolanarak doluluk oranı bir anda 97’ye çıkıyor. Bu suyun tarım arazilerine yayılma tehlikesi vardı bu yüzden de depolandı. Baraj burada önemli bir fayda gördü. Barajın emniyetini de sağlamak için belli oranda kapakların açılması gerek. Arkasında 400 milyon metreküp su depolayan barajın kapaklarını açmak zorunda kaldık. Taşkının ana sebebi kısa sürede çok fazla yağış düşmesidir. O günden bu güne tüm ekiplerimizle sahada çalışıyor, gereken tüm talepleri de karşılamaya çalışıyoruz. İlave araç gereç desteği de istedik. Çiftçilerimizin mağduriyetini gidermek için çalışmalarımız sürüyor” diye konuştu.

Kaynak: İHA