53. Aymod Fuarı

TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, "Bütün sektörümüzü yeni bölgelere yatırım yapmaya davet ediyoruz. Yapılan ek verginin arkasına sığınıp herhangi şekilde üretimi burda tutma değil, tersine üretimi ve mutlaka ihracatı artırmamız lazım" dedi.

CNR Expo Yeşiköy'de düzenlenen ve 18 Nisan'a kadar sürecek 53. İstanbul Uluslararası Ayakkabı Moda Fuarı (AYMOD) açıldı.
Fuarın açılışında konuşan Büyükekşi, dünyadaki 2. büyük fuarı yapmanın pek çok sektöre nasip olmayağını dile getirerek, yaklaşık 15 yıldır ayakkabı sektörünü koruyabilmek için çeşitli önlemler getirdiklerini anlattı.
Bu konuda alınan önlemlere ilişkin bilgiler veren Büyükekşi, şöyle devam etti:
"Biz bu desteği aldık, 'bundan sonra verimliliği göz ardı edelim, karlarımızı artıralım, yatırım yapmayalım' deseydik politikamız ters teperdi. Devletimiz bize çok önemli teşvikler veriyor. Bunlar bize çok daha fazla fayda sağlayacak. Bütün sektörümüzü yeni bölgelere yatırım yapmaya davet ediyoruz. Yapılan ek verginin arkasına sığınıp herhangi şekilde üretimi burda tutma değil, tersine üretimi artırıp mutlaka ihracatı artırmamız lazım. Hedefimiz bu. Amaç standardı, kaliteyi, üretim ve ihracatı artırmak."
Hem ayakkabı sektörü hem Türk sanayisi adına yaptıkları çalışmalarından dolayı Bakan Zeybekci'ye teşekkür eden Büyükekşi, ayakkabı sektörünün hedeflerine ilişkin bilgi verdi.
Büyükekşi, 2023 yılında ayakkabı sektörünün 2 milyar dolarlık ihracatı hedeflediğini anımsatarak, TİM olarak yıllardır katma değerin artırılması için inovasyon, Ar-Ge, tasarım ve markaya öncelik verilmesi gerektiğini vurguladıklarını söyledi.

Büyükekşi, ayakkabı sanayinde özellikle tasarım ve markanın öne çıktığının altını çizdi.
Geçen yıl Şanlıurfa Valisi İzzettin Küçük'ten ayakkabıcılar için bir yer tahsis edilmesini istediğini hatırlatan Büyükekşi, Şanlıurfa'daki OSB'de ayakkabıcılar için ciddi bir yer tahsis edildiğini ve şu anda orada kümelenme çalışmaları yapıldığını ifade etti.

Büyükekşi, Şanlıurfa, Çorum ve Amasya'daki tedarikçilerin 20 bin çift üretim yapacağını belirtti.


- "450 bin firma ile rekor katılıma ulaştık"

Türkiye Ayakkabı Sanayicileri Derneği (TASD) Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Çetin de fuarın yüzde 52 büyüyerek 60 bin metrekarede 450 firma ile tarihinin rekor katılıma ulaştığını söyledi.

AYMOD'a yurt dışından alım heyetleri getirmek için çalışmalarda bulunduklarını anlatan Çetin, 300 kişiden oluşan, yabancı müşterilere otel ve uçak desteği vererek fuara gelmelerini sağladıklarını anlattı.
Dünyada ayakkabı sektörünün büyüklüğünün 126 milyar dolar seviyesinde olduğunu belirten Çetin, "Bizim bu ticaretten aldığımız pay bakanımızın desteği ile her geçen gün artıyor. Avrupa'da 1. büyük üretim merkezi olan ülkemiz, dünyada ise geçtiğimiz yıl 7. sıraya yerleşme başarısı gösterdi. Yıllık 500 milyon çift üretim kapasitemiz var. Türkiye'nin ihracatının düştüğü mart ayında ayakkabı ihracatımız bir önceki yıla göre aynı seviyelerde kaldı. Türkiye 2014 yılında 953 milyon dolar ithalat gerçekleştirdi. 2015 ocak ayında ithalat bir önceki yıla göre yüzde 53, şubatta ise yüzde 32 düştü" diye konuştu.

Çetin, 90 bin kişilik yeni istihdam sağlayacaklarına, 2023'te 2,5 milyar dolar ihracata ulaşarak cari açıkta 1 milyar dolarlık azalma hedefiyle, sektörde yüzde 30 büyüme gerçekleştireceklerine dair söz verdiklerini ifade etti.

CNR Holding Pozitif Fuarcılık AŞ Genel Müdürü Ercüment Yıldızerler ise 1400 markanın yer aldığı, yurt içi ve yurt dışından 50 bin ziyaretçinin beklendiği fuarı, aralarında Almanya, BAE, Bulgaristan, Suudi Arabistan, Tunus, Rusya, İngiltere gibi ülkelerin de bulunduğu 60 ülkeden profesyonellerin ziyaret edeceğini kaydetti.


- Sektöre ait rakamsal veriler

Toplantıda verilen bilgilere göre, Türkiye'nin en büyük dünyanın ise ikinci büyük ayakkabı moda fuarı olan AYMOD'da 2015 sonbahar-2016 kış ayakkabı modası ilk kez vitrine çıktı.
Fuarda, 2015 sonbahar-2016 kış ayakkabı trend ve temalarının sergileneceği, TASD organizatörlüğünde "Trend Area" oluşturuldu. Burada, renk skalası ve deri grubunda kabul edilen ürünler sergileniyor.
Fuarda ayrıca, İstanbul Üniversitesi Ayakkabı Tasarım ve Üretimi Programı 4. Yarıyıl Tasarım Uygulamaları dersi kapsamında, öğrenciler yaptıkları çalışmaları (tasarım-çizim-ürün) sergiliyor.
Aydın Üniversitesi ise AYMOD'a "Akıllı Ayakkabı" konseptiyle katılıyor. Ayakkabı Tasarım Projesi kapsamında, yüksek performanslı spor ayakkabı, yanmayan ayakkabı, GPS sistemli ayakkabı, delinmeyen ve yırtılmayan ayakkabı, hava geçirgen, su geçirmeyen ayakkabı tasarımları yer alıyor.
Üniversitenin "Dans Ayakkabıları" konseptli Ayakkabı Tasarım Projesinde ise öğrencileri Bolero, Bachata, Tango, Salsa gibi dansları inceleyerek özgün dans ayakkabıları hazırladı.
Verilen bilgilere göre, dünya ayakkabı ticareti 117 milyar dolar iken sektörün Türkiye ekonomisine katkısı yıllık 7,9 milyar dolar. Türkiye'de sektörün üretim kapasitesi 500 milyon çift iken yılda üretilen ürün 320 milyon çift. Toplam kapasite kullanım oranı ise yüzde 65 civarında. Türkiye'de yılda kişi başı 2,5 çift ayakkabı kullanılıyor. Sektör çalışan sayısı 280 bin ve buradan geçimini sağlayan nüfus yaklaşık 2 milyon. Türkiye, toplam ithalatın yüzde 85'ini Çin, Vietnam, Endonezya'dan yapıyor. Sektörde yer alan firma sayısı ise 18 bin 500.
Kaynak: AA