Doğal Sermaye Muhasebesi Çalıştayı İstanbul'da Başladı

Avrupa ve Orta Asya (ECA) Bölgesi Doğal Sermaye Muhasebesi Çalıştayı İstanbul'da başladı.

Dünya Bankası açıklamasına göre çalıştay, Varlık Muhasebesi ve Ekosistem Hizmetleri Değerlemesi (WAVES) Ortaklık Programı himayesinde ve Hollanda İstatistik Kurumu, Birleşmiş Milletler (BM) Avrupa Ekonomik Komisyonu ve Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) ile iş birliği içerisinde, Türkiye Cumhuriyeti Kalkınma Bakanlığı, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) ve Dünya Bankası tarafından ortaklaşa düzenleniyor.
Çalıştayda, 12 ülkeden 50'nin üzerinde uzmana, doğal varlıkların verimli kullanımının daha iyi izlenmesine, yönetilmesine ve geliştirilmesine ilişkin araçlar ve bunların mantığı tanıtılacak.
Arnavutluk, Azerbaycan, Belarus, Bosna Hersek, Gürcistan, Kazakistan, Kırgızistan, Moldova, Tacikistan, Türkiye, Türkmenistan ve Özbekistan'dan uzmanları bir araya getiren çalıştay, doğal sermaye muhasebesinin ilgili ülkelerin politikalarına ve kalkınma planlamalarına dahil edilmesine yönelik olarak bundan sonra atılacak adımlar konusunda ülke katılımcıları için bir tartışma imkanı sunuyor.
Açıklamada görüşlerine yer verilen Dünya Bankası Türkiye Ülke Direktörü Martin Raiser, sürdürülebilir ekonomik büyümenin, ülkelerin doğal sermayelerini kullanmalarını ve korumalarını gerektirdiğini belirterek, "Doğal sermaye muhasebesi, daha fazla ekonomik dayanıklılık ve ülkenin sahip olduğu doğal varlıkların daha etkin kullanımı doğrultusunda daha iyi karar vermeyi sağlayan kilit bir araçtır" değerlendirmesini yaptı.
TÜİK Başkan Yardımcısı Mehmet Aktaş ise BM İstatistik Komitesi'nin, 2013 yılında gerçekleştirdiği 44. oturumunda Çevresel ve Ekonomik Hesaplar Sistemi Merkezi Çerçevesi'ni (SEEA-CF) yeşil büyüme, yeşil ekonomi ve sürdürülebilir kalkınma gibi çeşitli politika çerçevelerine bilgi girdisi sağlayacak faydalı bir ölçüm çerçevesi olarak kabul ettiğini belirtti.

Aktaş, şunları kaydetti:
"2015 Sonrası Kalkınma Gündemi kapsamında Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri'nin (SKH) geliştirilmesi üzerine yapılan mevcut tartışmalar, Ulusal Hesaplar Sistemi ile birlikte Çevresel ve Ekonomik Hesaplar Sistemi'nin, Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri'ne ilişkin izleme çerçevesinin merkezine yerleştirilmesi için önemli fırsat sunmaktadır. Bu kapsamda, Doğal Kaynak Muhasebesi ülkemizin doğal kaynaklarına ilişkin politikaların oluşturulmasında faydalı olacaktır."
Kaynak: AA