Erdoğan Açıklaması
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 1. Dünya Savaşı’nda Bratislava’da hayatını kaybeden Türk askerleri için Türk Şehitliği ve anıtı inşa edileceğini açıkladı.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, resmi temasları kapsamında geldiği Slovakya’da, Slovak mevkidaşı Andrej Kiska ile bir araya geldi. Erdoğan, görüşmenin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında konuştu.
Konuşmasına, Slovakya’ya cumhurbaşkanı sıfatıyla ilk kez gerçekleştirdiği ziyarette, kendisine gösterilen müstesna evsahipliği dolayısıyla teşekkürlerini sunarak başlayan Erdoğan, Kiska ile önce ikili görüşme yaptıklarını, orada birçok konuyu ele alma fırsatı bulduklarını belirtti.
Erdoğan, daha sonra da heyetler arası görüşmeye geçildiğini, bu görüşmelerde de gerek siyasi, gerek askeri, gerek ekonomik, gerek ticari, kültürel konuları görüşme imkanı bulduklarını söyledi.
Erdoğan, “Aslında görüşmelerimiz daha önceki süreçlerde gerek bakan düzeyinde gerekse Başbakan iken 2013 yılında yaptığım ziyarette aldığımız kararları bir test etme, gözden geçirme ve geleceğe yönelik neler yapabiliriz bunları değerlendirme fırsatını bizlere verdi” dedi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, bugün öğleden sonra Slovakya Başbakanı Sayın Robert Fico ile yapacağı görüşmeden sonra Slovak mevkidaşı Kiska’yla İş Forumu’nda Slovak ve Türk işadamlarına hitap etme fırsatı bulacaklarını da sözlerine ekledi.
“SLOVAKYA İLE DIŞ TİCARET HEDEFİMİZ 5 MİLYAR DOLAR”
Erdoğan şöyle devam etti:
“2013 yılında kendimize bir hedef belirlemiştik. O da dış ticaret hacmini 5 milyar dolara çıkaralım. 2014 sonu itibariyle geldiğimiz nokta 1,4 milyar dolar. Ben bu hedefi yakalayabileceğimize inanıyorum ama onun için biraz daha fazla çalışmamız lazım. Özellikle enerji ve savunma sanayi alanları önemli potansiyeli barındıran sektörler olarak ön plana çıkmakta. Bilim, teknoloji, araştırma, geliştirme alanları da diğer alanlar olarak değerlendirilebilir. İnşallah Mayıs ayında İstanbul’da bu anlamda önemli bir adım atacağız. Türkiye-Slovakya Bilim, İnovasyon ve Ticaret Daimi Forumu hazırlıklarımız tüm hızıyla devam ediyor. Turizm aynı şekilde ciddi bir potansiyel oluşturuyor. Tabi biz Slovakya’ya herhangi bir vize uygulamadığımız için Slovak dostlarımızdan 137 bin kişi 2014’te ülkemizi ziyaret etmiş bulunuyor. AB, Türkiye’ye vizeleri kaldırdığı anda, müzakereci bir ülkeyiz, inanıyorum ki Slovakya’ya gelen Türkler’in sayısı da ciddi miktarda artacaktır. Tabi Slovak halkına Türkiye’ye olan bu ilgilerinden dolayı özellikle de şahsım, milletim adına teşekkür ediyorum.”
“BRATİSLAVA’DA TÜRK ŞEHİTLİĞİ VE ANITI İNŞA ETMEK İSTİYORUZ”
I. Dünya Savaşı’nın 100. yıldönümünün idrak edilmeye başlandığını ifade eden Erdoğan, “Bu savaş sırasında Bratislava’da hayatını kaybetmiş olan bizim vatandaşlarımız var. Bu askerlerimiz için Slovakya’da bir Türk Şehitliği ve anıtı inşa etmek istiyoruz. Bugün değerli dostum Kiska’dan bu konuyla ilgili alınan mesafeleri dinlemek bizleri ayrıca memnun etmiştir. Bu, halklarımız arasındaki dostluğun aynı zamanda bir kalıcı nişanesi olacaktır. Bu vesileyle Slovak dostlarımıza projeye verdikleri destek için en kalbi şükranlarımı sunuyorum” diye konuştu.
Erdoğan, Slovakya ile uluslararası düzeyde de bir işbirliğinin bulunduğunu belirterek, “Siyasi alanda AB’de bizlere verdiği destekler her türlü takdirin üstündedir. Askeri alanda ise NATO’da birlikteyiz. Küresel ve bölgesel güvenliği ilgilendiren konularda birlikte adım atıyoruz. Gerek AB’deki Slovakya’nın ilkeli tutumu sebebiyle gerekse NATO’daki işbirliğimiz sebebiyle de buradaki şükranlarımı ifade ederek bu birlikteliğimizin devamı bizim önemli hassasiyetimizdir” ifadelerinde bulundu.
2016 yılının ikinci yarısında Slovakya’nın AB dönem başkanlığını üstleneceğini ve Türkiye’nin buna büyük önem verdiğini vurgulayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Şimdiden kendilerine başarılar dilerken zaman zaman tıkanma noktasına gelen bu süreci Slovakya’nın hızlandıracağına inanıyoruz” dedi.
“VİŞEGRAD DÖRTLÜSÜ’NÜN FAALİYETLERİNİ YAKINDAN TAKİP EDİYORUZ”
Erdoğan sözlerini, “Slovakya’nın dönem başkanlığını yürüttüğü Vişegrad Dörtlüsü’ndeki faaliyetlerini yakından takip ediyoruz. Mayıs ayında ülkemizde gerçekleştireceğimiz Vişegrad Dörtlüsü artı Türkiye Dışişleri Bakanlığı toplantısını bu noktada çok çok önemsiyoruz. Özellikle Balkanlar’a yönelik yapabileceğimiz işbirliği için somut öneriler ortaya koyacaktır. Tabi Vişegrad Dörtlüsü’nün ben inanıyorum ki bölgede belirleyici bir gücü var. Yani Slovakya olarak, Polonya olarak, Çek Cumhuriyeti olarak, Macaristan olarak burada artı Türkiye birlikte çok şeyler yapabileceğimize inanıyorum. Bu vesileyle bu ziyaretimizin Slovakya-Türkiye cumhuriyetleri arasında farklı bir sürecin başlamasına vesile olmasını diliyorum” ifadeleriyle sonlandırdı.