İrak'ın Petrol İhracı Arttı

Irak Petrol Bakanı Yardımcısı Mutesim Ekrem, "Merkezi hükümet, mart ayında günlük 2 milyon 890 bin varil petrol ihraç etti" dedi.

Ekrem, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'nin (IKBY) kontrolünde ihraç edilen petrolün bu rakama dahil olmadığını söyledi.

Bu arada Irak Petrol Bakanlığının paylaştığı rakamlara göre daha çok ülkenin güney kuyularını kontrolünde bulunduran merkezi hükümet, mart ayında toplamda 89 milyon 590 bin varil petrol ihraç etti. Şubat ayında bu rakam 72 milyon varildi.
Kuzeydeki Kürt yönetimi ise bu ay, günlük 480 bin varil olmak üzere bir ayda 14 milyon 400 bin varil petrol ihracatı gerçekleştirdi. Buna göre Irak'ın günlük petrol ihracatı 3 milyon 370 bin varile ulaşırken mart ayındaki toplam petrol ihracı da 102 milyon varili buldu. Bir önceki aya kıyasla Irak'ın petrol sevkıyatının yükseldiği görüldü.

Öte yandan Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Parlamentosu Petrol ve Gaz Komisyonu Başkanı Şerko Cevdet de teknik sorunlara rağmen Kürt bölgesinin mart ayında günlük 480 bin varil petrol ihraç ettiğini belirtti.

Nisanda petrol ihracının 550 bin varile çıkmasını beklediklerini dile getiren Cevdet, Türkiye'ye ihraç edilen petrolün, Irak Milli Petrol Şirketi'ne (SOMO) verildiğini kaydetti.

Kaynak: AA