Bilkent Entegre Sağlık Kampüsü Proje Finansman Sözleşmeleri İmza Töreni

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, "Türkiye mükemmel sağlık tesislerinin, neredeyse dünyanın en iyi yetişmiş personelinin, doktorlarının olduğu ülke. Bu adımla Türkiye'nin çok önemli bir ihracat kalemini harekete geçirmiş olacağız" dedi.

Şimşek, Bilkent Entegre Sağlık Kampüsü Proje Finansman Sözleşmeleri imza töreninde, hükümet olarak temel önceliklerinin beşeri sermayenin güçlü kılınması olduğunu belirterek, bu nedenle vergi gelirlerinin yaklaşık yüzde 23'ünü eğitime, yaklaşık yüzde 21'ini de sağlığa harcadıklarını kaydetti.

Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu ile zaman zaman bu tür yatırımlara yönelik müzakerelerinin olduğunu ifade eden Bakan Şimşek, şunları söyledi:
"Özel sektöre teşekkür etmek istiyorum, en azından bir süreliğine bu baskıdan bizi kurtarmış olacaklar. Türkiye özel sektör dinamizmini en iyi kullanan ülkelerden birisi. Sadece otoyollarda, havaalanlarında değil, yavaş yavaş sağlık, eğitim ve birçok alanda güvenilir projelerle geliyor. Bu projeler hayata geçiyor. Özellikle cari açık vurgusu var. Biz Türkiye'deki temel sorunların farkındayız. 1990'lı yıllarda daha çok makro sorunlarımız vardı. Cari açık da makro sorun olarak gözükür ama cari açık esas itibarıyla Türkiye'de düşük tasarruflarda, verimlilik düzeyinde ve katma değer zincirinde arzu ettiğimiz noktada olmamamızı gösteriyor. Bunlar da mikro düzeyde reformlar gerekiyor. Başbakanımız 25 dönüşüm alanı kapsamında yaklaşık bin 350 tedbiri içeren mikro düzeyde, bir kısmı ikinci, üçüncü nesil reform diyeceğimiz tümden reformları içeren çok kapsamlı programı açıkladı.

Bunu uygulamaya da başladık."
Şimşek, bu dönüşüm programları arasında sağlığın önemli bir alan olduğunu vurgulayarak, "Özellikle sağlık turizmi de önemli. Türkiye turizmde önemli mesafeler katetti. Geçen sene Türkiye'ye 43 milyona yakın turist gelmiş. Bu önemli bir birikim. Sağlıkta da dünyanın en iyi tesislerini, imkanlarını Türkiye'ye sunacağız" diye konuştu.

2 yıl önce sağlık alanında önemli bir adım attıklarını anımsatan Şimşek, sözlerine şöyle devam etti:
"Eğer ki yabancı hastaları Türkiye'de tedavi ederseniz tedaviden 100 lira kazanırsanız bunun 50 lirasını vergi tabanınızdan indirebilirsiniz' dedik, yani yüzde 50'lik çok ciddi bir vergi teşviği yaptık. Turizmden çok önemli deneyim ve birikim var. Türkiye mükemmel sağlık tesislerinin, neredeyse dünyanın en iyi yetişmiş personelinin, doktorlarının olduğu ülke. Bu adımla Türkiye'nin çok önemli bir ihracat kalemini harekete geçirmiş olacağız. Eğitim noktasında bunları iddia edemiyorum. Çünkü daha eğitimde kat etmemiz gereken mesafe var. Fakat sağlıkta bunu yakalamış durumdayız."
Şimşek, OECD ülkelerinin bebek ölüm oranını binde 30'lardan, binde 10'ların altına 30 yılda indirdiğini anlatarak, "OECD ülkelerinin 30 yılda başardığını Türkiye 10 yılda başardı. Sağlıkta Türkiye bir devrim yaşamış, tabii bu işin yerelde kaliteli hizmet sunma boyutu var ama bir de bunun hizmet ihracatı kalemine dönüşme imkanı var" şeklinde konuştu.

Yatırımın finansmanını özel sektörün üstleneceğini aktaran Şimşek, özel sektör dinamizmi ile bu hastaneleri yapacaklarını, devletten başlangıç anlamda para çıkmayacağını, Sağlık Bakanlığı'nın bütçesi de daha sonraki yıllarda kira ödeyerek önemli tesislerin öne alınacağını söyledi.

Şimşek, dün Batman'da olduğunu belirterek, "2002 yılında Batman'da bir adet ambulans varmış. Zaman zaman Batman'a indiğimde orada küçük uçaklar görüyordum 'burada başka kim var?' dediğimde Sağlık Bakanlığı'nın ambulans uçağı olduğunu öğrendim. Eskiden filmlerde, haberlerde gördüğümüz görüntüleri Türkiye'nin en ücra şehirlerinde bile görebiliyoruz. Büyük bir başarı var. Bu tesislerin hayata geçmesiyle hizmet kalitesi artacak" değerlendirmesinde bulundu.
Bakan Şimşek, vaatlerin verileceği bir döneme girileceğini ifade ederek, "Tabii ki biz bütçeyi sıkı tutup özel sektör dinamizmi üzerinden Türkiye'ye kaliteli güzel eserler kazandırmaya devam edeceğiz. Bunun çok daha rasyonel, mantıklı olduğu kanısındayım. Kalan parayı da eğitime ve diğer alanlara harcıyoruz" dedi.

Kaynak: AA