Anka Üyeleri Korkuteli ve Elmalı
Antalya Kültürel Miras Araştırmacıları Derneği (ANKA) üyeleri Korkuteli ve Elmalı ilçelerinde, Kültürel Miras Farkındalık Gezisi düzenledi.
ANKA üyeleri Kültürel Miras Farkındalık Gezilerinin 4’cüsünü Akdeniz Üniversitesi’nden Öğretim Görevlisi Süleyman Bulut ve Yrd. Doç. Dr. Gökhan Tiryaki ile Elmalı Müzesi kurucu müdürü Uzman Arkeolog/Konservatör Azize Yener’in katılımıyla Korkuteli ve Elmalı ilçelerinde gerçekleştirdi. Gezi’de Akdeniz Üniversitesi’nden Öğretim Görevlisi Süleyman Bulut tarafından ayrıntılı bir şekilde tanıtılan Beğiş Susuzu Serenleri büyük ilgi uyandırdı. Bulut, Serenlerin Antalya’da sadece Korkuteli ve Elmalı ilçelerinin bazı bölümlerini kapsayan son derece sınırlı bir yayılım alanına sahip olduğunu belirterek, ilk kez 19. yüzyılda Avrupalı seyyahlar tarafından kayda geçirilip tanıtıldığını söyledi.
Arıcılık ve bal üretiminin bölgede antik dönemlerden itibaren başlıca ekonomik faaliyetlerden biri olduğunun altını çizen Bulut, geleneksel Serenlerin orijinal işlevlerine dönük bir şekilde bal üretiminde kullanılmasını teşvik edecek destek projelerinin uygulanmaması halinde, gelecek kuşakların sayıları bugün artık iyice azalan bu eşsiz kültürel miras varlıklarımızı görememe ihtimallerinin bulunduğunu vurguladı.
Gezi’nin diğer uğrak yerlerinden biri olan Elmalı’nın Gölova da Yrd. Doç. Dr. Gökhan Tiryaki, Semahöyük Ovası’nın tarihi ve Müğren’deki kalıntılar hakkında katılımcılara bilgiler verdi. Tiryaki, Elmalı bölgesinin tüm Türkiye’de arkeolojik ve etnografik kültür varlıklarının en yoğun tehdit altında bulunduğu belli başlı yerlerden biri olduğunu belirtti.
Gezi’nin son bölümünde Uzman Arkeolog/Konservatör Azize Yener’in rehberliğinde Elmalı Müzesi ziyaret edildi. Yener, Elmalı Müzesi’nin kuruluş sürecini anlatarak müzenin mimarisi, koleksiyonları ve sergileri ile örnek müzelerimizden biri olduğunu söyledi.