'Şaşılık' Ciddi Rahatsızlık Habercisi

Çocuklarda şaşılığın görmeyi bozan ciddi bir göz hastalığı, sinir felçleri veya bazı kas hastalıklarının da habercisi olabileceği bildirildi.

Adnan Menderes Üniversitesi (ADÜ) Tıp Fakültesi Göz Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi ve Uluslararası Şaşılık Derneği'nin (International Strabismological Association) ilk Türk Başkanı Prof. Dr. Seyhan Özkan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, özellikle çocuklarda şaşılık görülmesi durumunda bazı ailelerin, "Nasıl olsa düzelir" gibi yanlış bir anlayışla hekime gitmediklerini söyledi.

Gözlerin normalde paralel olması gerekirken doğrultusunun bozulmasıyla şaşılığın ortaya çıktığını ifade eden Özkan, bunun genetik sebepler ya da bazı kırma kusurlarına bağlı olabileceğini, ancak farklı rahatsızlıkların habercisi de sayılabileceğini kaydetti.

"Şaşılık göz dışında daha ciddi rahatsızlıkların belirtisi olabilir" diyen Özkan, şu bilgileri verdi:
"Şaşılık ailesel yatkınlık ve bazı kırma kusurlarına bağlı olabileceği gibi görmeyi bozan ciddi bir göz hastalığının, sinir felçlerinin veya bazı kas hastalıklarının bulgusu olabilir. Örneğin retinoblastom adlı bir göz içi tümörünün ikinci en sık belirtisi şaşılıktır. Bazen kafa içindeki bir kitlenin ilk belirtisi şaşılık olabilir. Dolayısıyla şaşılığı olan bireylerin göz dışında yaşamsal bazı sorunları da olabileceği unutulmamalıdır. Bu nedenle gözünde kayma olan bir kişi mutlaka göz hekimi tarafından değerlendirilmelidir."
- Tedavi yaş ilerledikçe zorlaşıyor
Bebeklik dönemindeki şaşılığın normal olduğu yönündeki yanlış anlayışın bazı hekimlerce de benimsendiğine işaret eden Özkan, aileleri dikkatli olmaya davet etti.
Şaşılık görüldüğünde damlalı muayene ile bebeğin göz bebekleri genişletilerek tam bir göz muayenesi yapılması gerektiğini vurgulayan Özkan, tedavinin yaş ilerledikçe daha da zorlaşacağını belirtti.

Özkan, şaşılık tipine göre tedavi çeşitlerinin de farklılaştığını, bazı durumlarda yalnızca gözlükle tedavi edilirken, kimi türlerde ise botoks veya cerrahi yöntemlerin kullanılmasının gerekli olduğunu anlattı.
Şaşılık tedavisinde yaş ilerledikçe beyin fonksiyonlarındaki düzelme olasılığının da azaldığına dikkati çeken Özkan, sözlerini şöyle tamamladı:
"Tedaviye ne kadar erken yaşta başlanırsa o kadar iyi olur. Özellikle de ailede, gözde şaşılık, göz tembelliği öyküsü varsa, anne ve babaların daha dikkatli olması şart. Bu nedenle ailelerin böyle bir sorun gördüklerinde hiç ihmal etmeden hekime başvurup tedaviye başlamaları büyük önem taşıyor."

Kaynak: AA