Erbil-bağdat İlişkileri

Irak'taki doğal kaynakların değerlendirilip, takip edilmesi ve Erbil ile Bağdat arasındaki petrol anlaşmalarının denetlenmesi için komisyon kurulduğu bildirildi.

Irak Petrol Bakanlığı Sözcüsü Asım Cihat, AA muhabirine yaptığı açıklamada, merkezi hükümet ile bölgesel Kürt yönetimi arasındaki sorunların tespiti ve çözümü ile ülke kaynağının nasıl değerlendirildiğini denetleyecek bir komisyonun kurulduğunu belirterek, "Komisyon her iki taraf arasındaki uygulamaları yakından takip edecektir" dedi.

Bunun başlıca görevinin Bağdat ile Erbil arasındaki mali, idari ve teknik anlamdaki tüm konuları takip edip denetlemek olduğunu ifade eden Cihat, "Ayrıca komisyon her iki taraf arasında varılan petrol ihracatı mutabakatının uygulanmasını kontrol edecek ve hazırlanan tavsiye ve raporları yetkili makamlara iletecektir" diye konuştu.

Söz konusu komisyonun ilgili taraflar arasındaki sorunların çözümünü kolaylaştıracağını ve sunduğu raporlar sayesinde nihai anlaşmaya daha kolay ulaşılacağını dile getiren Cihat, "Ülke kaynaklarının maksimum düzeyde değerlendirmesi için çalışmalar yürütülüyor" ifadelerini kullandı.
- Kerkük petrolü
Kerkük petrolünün dünya pazarlarına sevkıyatı konusunu da değerlendiren Cihat, terör örgütü IŞİD'ın saldırıları ve yaşanan teknik sorunlar nedeniyle hala istenilen miktarda bir satış elde edilmediğini kaydetti.

"Kerkük'ten günlük 300 bin varil petrol ihraç edilmesi güç gözüküyor" diyen Cihat, şöyle konuştu:
"Ne yazık ki, Kerkük petrolünün ihracı konusundaki en büyük engel teknik eksikliklerdir. Ne kadar çok istesek de ve azami çaba göstersek de şimdilik günlük 300 bin varil petrol ihraç edilmiyor. Kerkük'ten ihracat miktarının artırılması için onarım ve teknik ekipler yoğun bir çalışma yürütüyor."
Sözcü Asım Cihat, Bağdat ve Kürt bölgesel yönetiminin Kerkük petrolünü arzu edilen düzeye çıkarılması için çalışmalarını sürdürdüklerini de sözlerine ekledi.
Kaynak: AA