Aliağa'da Tehlikeli Atık Taşıyan Geminin Söküleceği İddiası

Ege Çevre ve Kültür Platformu (EGEÇEP) dönem sözcüsü Ertuğrul Barka, petrol tankeri Kuito'nun söküm işlemleri için Aliağa'ya getirilmesine ilişkin, "Petrol tankeri Kuito için gerekli izinlerin alınmış olması bu konudaki kaygılarımızı azaltmıyor" dedi.

Barka, İzmir Tabip Odası'nda düzenlediği basın toplantısında radyoaktif ve tehlikeli atıkları içinde barındırdığı iddia edilen Kuito isimli petrol tankerinin sökülmek üzere Aliağa Gemi Geri Dönüşüm Tesislerine getirilmesinden kaygı duyduklarını belirtti.

İddialar karşısında Gemi Geri Dönüşüm Sanayicileri Derneği'nden (GEMİSANDER) "yasal tüm izinlerin alındığına ve geminin temiz olduğuna" dair açıklama yapıldığını hatırlatan Barka, uluslararası alanda bağımsız akredite bir kurumun raporlarını görmeden bu açıklamaya inanmayacaklarını ifade etti.

Barka, "2013 yılında düzenlenen bir raporda geminin radyoaktif ve tehlikeli atık ile petrol artığı içerdiğine ilişkin bilgiler var. Petrol tankeri Kuito için gerekli izinlerin alınmış olması bu konudaki kaygılarımızı azaltmıyor. Yaklaşık 8 yıl önce söküm için Aliağa'ya gelen Otopan gemisinde de 1 ton olduğu söylenen asbestin bildirilenden 77 kat fazla çıktığı, Hollanda'ya dönerek arındırıldıktan sonra tekrar Türkiye'ye gönderildiği unutulmamalı" şeklinde konuştu.

Tehlikeli atık ticareti yapılmasına göz yumamayacaklarını söyleyen Barka, gemide yapılacak inceleme sonrası radyoaktif ve tehlikeli atık konusunda gerçeğe aykırı beyan tespit edilmesi durumunda ise sorumluların cezalandırılmasını talep edeceklerini dile getirdi.
- "Aliağa'ya yanaşmaması amacıyla müracaat ettik"
EGEÇEP üyesi avukat Arif Ali Cangı da, Türkiye'ye söküme getirilen gemiler için "Basel Konvansiyoneli Ön Bildirim Prosedürü"nün uygulandığını ayrıca "tehlikeli madde envanter raporu" istendiğini hatırlattı.
Konu netleşinceye kadar gemiye kimsenin yanaştırılmaması gerektiğini söyleyen Cangı şöyle konuştu:
"Aliağa açıklarındaki geminin karaya yanaşmasının engellenmesi için İzmir Valiliği'ne, Çevre ve Şehircilik Bakanlığına, Gümrük ve Ticaret Bakanlığına, Türkiye Atom enerjisi Kurumu'na müracat yaptık. Bağımsız denetimde tehlikeli atık barındırdığı gözlenirse, geminin yasa dışı trafik ilan edilerek geldiği ülkeye iadesi gerekmektedir. Biz sürecin takipçisi olacağız."
Aliağa'ya getirilen Fpso Kuito isimli 1979 yapımı 112 bin 539 grostonluk petrol tankerinde 2013 yılı raporlarına göre radyoaktif ve tehlikeli atık bulunduğu iddia edilmiş, bunun üzerine açıklama yapan GEMİSANDER Başkanı Adem Şimşek, Angola hükümetinin Atom Enerjisi Kurumu tarafından radyasyon ölçüm değerlerinin tehlikeli değerin altında olduğunun bildirildiği, ayrıca yurt dışında iki kez daha yapılan radyasyon ölçümünde olumsuzluk tespit edilmediğini bildirmişti.

Kaynak: AA