Gürcistan'ın Nato İle Entegrasyonu Tartışması

Gürcistan Cumhurbaşkanı Giorgi Margvelaşvili, Gürcistan'ın NATO ile entegrasyon yolunda olduğunu ve bu yola devam edeceğini söyledi.

Gürcistan'da, Başbakan Irakli Garibaşvili'nin Rusya konusundaki danışmanı Zurab Abaşidze'nin, ''Gürcistan'ın NATO'ya entegrasyon konusunu Brüksel, Moskova ve Tiflis'in şimdilik gündeminde değil'' açıklaması muhalefet partileri tarafından tepkiyle karşılandı.
Birlik Uluslar Partisinin lideri Davit Bakradze, Rusya'nın zevkine göre Gürcistan'ın kendi geleceğine yok dememesi gerektiğini belirterek, Abaşidze'nin açıklamasının endişe verici ve tehlikeli olduğunu kaydetti.

Özgür Demokratlar Partisi Genel Sekreteri Alkesi Petriaşvili de Gürcistan Cumhurbaşkanının ülkenin NATO ile entegrasyonundaki asıl amacını bir kez daha beyan etmesini istedi.
Muhalefetin tepkileri üzerinde açıklama yapan Margvelaşvili, NATO'ya entegrasyonun Gürcü halkının defalarca koruduğu bir tarihi seçim olduğunu belirterek, bu vaatleri karşılığında Gürcü halkının kendisini Cumhurbaşkanlık makamına getirdiğini kaydetti.

Cumhurbaşkanı Margvelaşvili, Karadeniz ve Kafkas bölgesinde demokratik ve güvenli Gürcistan'ın varlığının tüm ortakların işlerine gelmesi gerektiğini ifade ederek, ''Gürcistan, NATO ile entegrasyon yolundadır ve bu yola da devam edecektir'' dedi.

Gürcistan Dişişleri Bakanı Tamar Beruşaşvili ise Avrupa ile entegrasyonun Gürcistan için genel bir öncelik olduğunu kaydetti.

Abaşidze, dün Moskova'daki açıklamasında, Gürcistan'ın bağımsız bir ülke olduğunu ve NATO dahil her istediği uluslararası bir kuruluşla işbirliği yapma hakkına sahip olduğunu belirtmiş, ''NATO ile işbirliği Gürcistan'da NATO'nun askeri altyapısının kurulması amacıyla yapılmıyor. Böyle bir plan yoktur. Gürcistan'in bölgesel güvenliği zedeleyecek bir adım atmayacak" demişti.
-Dışişleri Bakanlığından tepki-
Bu arada dün Moskova'da Gürcistan ile NATO ilişkileri konusunda Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov tarafından yapılan açıklama da Gürcistan Dışişleri Bakanlığından tepki gördü.
Bakanlıktan yapılan açıklamada, Gürcistan'ın NATO'ya entegrasyonunun öncelikli olduğu belirtilerek, ''Gürcü halkı, serbest seçim iradesine dayalıdır. Gürcistan'ın üyeliği NATO'yla Gürcistan'ın ilişkilerine bağlıdır. Bu entegrasyona herhangi üçüncü bir ülke karışamaz" denildi.
Kaynak: AA