Gebelikte Stres Çocukluk Çağı Obezitesini Tetikleyebilir

Gebelikte yaşŸanan stres nedeniyle vücut kompozisyonu etkilenen çocukta, obezite riskinin artabileceğŸi belirtildi.

Necmettin Erbakan ǜniversitesi Meram Tıp Fakültesi LJocuk Endokrinoloji Bilim Dalı BaşŸkanı Prof. Dr. Mehmet Emre Atabek, obezite ile mücadelenin anne karnında başŸladığŸını söyledi.

Obezitenin temelinin, anne karnında atıldığŸının unutulmaması gerektiğŸine dikkati çeken Atabek, gebelikte stresin çocukluk çağŸı obezitesine neden olabileceğŸini bildirdi.
Gebelikte stres faktörlerinin çocuğŸun vücut kompozisyonunu etkileyerek, obezite riskini artırdığŸına dair veriler olduğŸunu dile getiren Atabek, "ǖrneğŸin gebelikte kötü beslenen annelerin çocuklarının küçük doğŸma olasılığŸı daha yüksektir. Bunlar hayatın ilk aylarında hızlı büyüme dönemi gösterirler" dedi.

Bu çocuklarda yaşŸamlarının ileri dönemlerinde özellikle obezite ve diyabet riskinin daha fazla olduğŸunu vurgulayan Atabek, şŸunları kaydetti:
"Gebelikte beslenme ortamına ek olarak, doğŸum öncesi stres faktörleri, şŸeker ve kalp-damar hastalıkları riskini artırabilir. Bu olayda annenin stres hormonlarının yanı sıra, plasenta ve fetusda genetik olmayan fenotipik değŸişŸikliklerin etkilerini yansıttığŸı düşŸünülmektedir. ǖrneğŸin bazı çalışŸmalarda doğŸal afetlere maruz kaldığŸı için stres altında olan gebelerin çocuklarında ileriki yaşŸamlarında obezite riski olabileceğŸi bildirilmektedir."
Atabek, çocukların vücut kompozisyonu üzerinde gebelik sırasında bağŸımsız stres faktörlerinin etkilerini inceleyen daha fazla çalışŸmaya ihtiyaç olduğŸunu ifade etti.

 
Kaynak: AA