Okul Çocuklarında Kahvaltının Önemi !
Uzman Diyetisyen Nilay Keçeci, okul çocuklarında kahvaltının önemi hakkında bilgiler verdi.
Okul çocukları için yeterli ve dengeli beslenme çeşitlilik sağlanması ile mümkün olmaktadır. Okulda çocukların çeşitlilikle ilgili sıkıntı çekmeleri fastfood ve patates kızartması tarzında yemeklerle beslenmeleri ve çevresindeki kişilerin yemek alışkanlıklarını taklit etmek istemeleri nedeniyle sıkıntılıdır. Ailelerin bu dönemde çocuğa düzgün bir beslenme alışkanlığı kazandırarak onunla birlikte masaya oturmaları ve uygun bir davranış olacaktır.
Bu dönemdeki en büyük beslenme sorunlarından birisi öğün atlamadır. Genellikle sabah kahvaltısı ya da okuldan dönüşte ikindi ara öğünü atlanır. Öğün atlama vücut için gerekli olan besin öğelerinin günün diğer öğünlerinde karşılanmasını güçleştirmekte ve buna bağlı olarak besin öğelerinde eksiklere neden olmaktadır.
Kahvaltıyı atlamanın başlıca nedeni geceleri geç yatan çocukların sabah okula gitmekte isteksiz olması annelerin çocukların biraz daha fazla uyuması için kıyamaması ya da ekonomik yetersizlik ya da önemsememedir. Kahvaltıyı yapan okul çocuklarında dikkat ve konsantrasyon düzeyinin daha iyi olduğu ve okul başarısının daha fazla olduğu bulunmuştur.
Kansızlık bu dönemde karşılaşılan başka bir sorundur. Besinlerle yeterli demir alınamaması ya da emilimin sağlanamaması gibi nedenlerle kansızlık ortaya çıkar. Yemekle birlikte çay tüketiminin artması, gazlı içecek ve kafein alımı yüksek tahıllı ürünlerle beslenmekte demir emilimini engellemektedir. Bu dönemde çocukların kırmızı et alışkanlığı kazanıp eti demir emilimine yardımcı olan C vitamini içeren sebze ve meyvelerle almaları daha doğru olacaktır. Bu dönemde çocuklar parça et tüketimi sevmeye bilirler bu nedenle parça eti sebze yemeklerinin içerisine katarak tüketime sunulması ya da yumurta yemek isteyen çocuklara ıspanaklı yumurta gibi alternatifler sunulması seçenekler arasında olabilir.
Diş çürükleri; aşırı şekerleme, tatlı, asitli içecekler, diş çürüklerine yol açan en önemli etkenlerdendir. Diş çürüklerinin önlenmesinde diş fırçalamanın yanı sıra tatlı ve şekerlemeli besinlerin öğünlerden sonra yenmesi yemek sonrasında ağız florasını alkali yapan bir besin tüketilmesi ya da şekersiz sakız çiğnenmesi önerilebilir.
Hareketsizlik ve bilgisayar ya da televizyon karşısında fazla zaman geçiren ve hareket etme sıkıntısı olan çocuklarda bu dönemde şişmanlığa eğilimlidirler. Okul arkadaşları arasında eğlence konusu olduklarını oyun arkadaşı olarak tercih edilmediklerini haylaz pasif ve daha az zeki olarak nitelendirildiklerini ve yalnızlığa itildiklerini yapılan çalışmalarda ortaya çıkan sonuçlardandır.
Bu dönemdeki çocukların sadece eğitime değil denetime ve aileleriyle vakit geçirip onların alışkanlıklarını edinme yeterli ve dengeli beslenmeyi öğrenmeleri iler ki yaşlarda karşılaşabilecekleri kronik hastalıkları önlemek açısından oldukça önemlidir.