Batı Akdeniz-kore Girişimcileri İşbirliği Toplantısı

Kore Cumhuriyeti Ankara Büyükelçisi Yunsoo Cho, Koreli firmaların, Antalya, Burdur ve Isparta bölgesinde turizm ve tarım sektörlerindeki yatırımlarla ilgilendiklerini bildirdi.

Batı Akdeniz Ekonomisini Geliştirme Vakfı (BAGEV) ve Kore Cumhuriyeti Ankara Büyükelçiliği işbirliği ile düzenlenen, "Batı Akdeniz-Kore Girişimcileri İşbirliği Toplantısı", Antalya'da Akra Barut Otel'de gerçekleştirildi.

İki ülke arasında yeni iş fırsatları ve işbirliklerini geliştirmek ve ticaret hacmini artırmak amacıyla düzenlenen konferansta, Türkiye'de faaliyet gösteren Kore firmaları temsilcileri ile Antalya, Burdur, Isparta'daki firmaların temsilcileri bir araya geldi.
Konferansın açılışında konuşan Kore Cumhuriyeti Ankara Büyükelçisi Yunsoo Cho, göreve atanalı iki ay olduğunu ve geçen ay Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a güven mektubu sunduğunu belirterek, "Sayın Cumhurbaşkanı iki ülke arasındaki ticari ilişkilerin geliştirilmesi ve ticaret hacminin artırılması gerektiğini anlattı. Biz de iki ülke arasındaki ticari ilişkilerin güçlendirilmesi gerektiğini düşünüyoruz" dedi.

Toplantının yeri seçilirken Akdeniz bölgesini özellikle tercih ettiğini ifade eden Cho, bölgede faaliyet gösteren firmalarla bir araya gelmekten mutluluk duyduklarını söyledi.

Büyükelçi Cho, "Bu toplantı vesilesiyle iki ülke firmalarının temsilcilerinin işbirliği yapacakları konuları tespit ederek görüş alışverişinde bulunabileceğini ümit ediyorum. Geçen 60 yıldır Kore ve Türkiye çok çeşitli alanlarda işbirliği gerçekleştirerek ticaret hacmini artırmıştır. Bu devam etmelidir" diye konuştu.

Antalya, Burdur ve Isparta bölgesinde turizm ve tarım sektörleriyle daha çok ilgileneceklerini de belirten Cho, Türk firmaların da beklemeden yabancı yatırımcılarla biraraya gelmeleri gerektiğini ifade etti.

Antalya'nın bu yıl G-20 Liderler Zirvesi'ne, gelecek yıl da EXPO 2016 organizasyonuna ev sahipliği yapacağını hatırlatan Cho, "Bu organizasyonlar ivmenin daha da gelişmesini sağlayacaktır. Bu toplantının Akdeniz bölgesinin gelişimine katkıda bulunacağını ümit ediyorum" diye konuştu.

- "Güney Koreli turistleri Antalya'ya bekliyoruz"
Toplantının açılışında konuşan BAGEV Başkanı Ali Çandır da Türkiye'nin tarihi bağlarının en güçlü olduğu ülkeler arasında yer alan Güney Kore'nin "Kore mucizesi" ile sonuçlanan kalkınma sürecinin en iyi yönetildiği ülkeler arasında yer aldığını söyledi.

Güney Kore ile Türkiye arasındaki ticari ilişkilerin her geçen yıl daha da arttığını ifade eden Çandır, 2005 yılında 3,5 milyar dolar düzeyinde olan iki ülke arasındaki ticaret hacminin 2014 sonunda 8 milyar dolara ulaştığını bildirdi.
Batı Akdeniz'in turizm ve tarımda çok önemli bir bölge olduğunu kaydeden Çandır, bölgede örtü altı tarıma yatırım yapacak girişimciler açısından önemli fırsatlar bulunduğunu vurguladı.
Yaz aylarında günde 800-900 uçağın indiği ve havayolu ile yaklaşık 12 milyon turistin geldiği Antalya'ya, Güney Kore'den az sayıda konuk geldiğini belirten Çandır, Güney Koreli turistleri dünyanın en güzel sahillerine sahip Antalya'ya beklediklerini söyledi.

- 100'ün üzerinde Kore şirketi Türkiye'de
Toplantıda Kore şirketleri hakkında bigi veren Kore Ticaret, Yatırım ve Promosyon Ajansı İstanbul Şube Müdürü Tae Ho Kim, halen 100'ün üzerinde Kore şirketinin Türkiye'de faaliyet gösterdiğini, Kore şirketlerinin İstanbul gibi büyükşehirlerin dışındaki kentlerde de yatırım yapmayı arzu ettiklerini kaydetti.

Son 5 yılda Kore'nin Türkiye'deki yatırımının 600 milyon dolara ulaştığını belirten Kim, Türkiye'ye Kore'den daha çok elektronik cihazlar ve araba parçaları ihraç edildiğini, Türkiye'den de tekstil ürünleri alındığını dile getirdi.
Toplantıya katılan Kore şirketleri, tarımın yanı sıra yenilenebilir enerji, telekom, demiryolu, çelik ve kimya ürünleri ile altyapı projeleriyle ilgilendiklerini ifade etti.

Kaynak: AA