Chp’li Belediyelere Mor Bayrak Projesi
CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, CHP’li belediyelerden başlamak üzere toplumsal eşitlik ilkelerini yerine getirmiş belediyelerde mor bayrak uygulaması yapacaklarını açıkladı.
CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu, Manisa Milletvekili Özgür Özel ve CHP Yerel Yönetimlerden Sorumlu Başkan Yardımcısı Ayça Akbek ile birlikte parlamentoda düzenlediği basın toplantısında kadın ölümleri konusunda hükümeti eleştiren Veli Ağbaba, “İktidar kadını sevgilisinden, kocasından koruyamıyor” dedi.
Türkiye’de hayat şartlarının kadınlar için daha zor olduğunu belirten Ağbaba, kadın erkek arasında eşitsizlik olduğunu, bu eşitsizliği CHP’li belediyelerle değiştirmek istediklerini kaydetti.
Türkiye’de 2014 yılında 294 kadının öldürüldüğünü söyleyen Ağbaba, CHP’li belediyelerden başlamak üzere “Mor Bayrak Projesi” başlattıklarını açıkladı.
Ağbaba, “Türkiye’deki eşitsizlik tablosunu belediyelerden başlamak üzere değiştirmek istiyoruz. Hiçbir yurttaşımız CHP’li belediyelerde cinsiyetinden, dininden, mezhebinden, cinsel yöneliminden veya herhangi bir nedenden dolayı ayrımcılığa uğrayamaz, uğramayacaktır. Bizim belediyelerimiz insan hakları, özgürlük ve eşitliğin merkezidir. Toplumsal cinsiyet eşitliğini güçlendirmek için belediyelerimizde yeni bir proje başlatıyoruz. Öncelikle toplumsal cinsiyet eşitliği kriterlerini yerine getirmiş belediyelerimize mor bayrak vereceğiz. Önce pilot bölgelerde, daha sonra da bütün belediyelerimize yayacağız. 2019 yılında tüm belediyelerimizi mor bayraklı yapacağız, bunun sözünü veriyoruz. Bu uygulamanın Türkiye’deki diğer kurumlara da yayılmasını sağlayacağız. Bütün belediyelerimize genelge göndereceğiz, belediyelerimiz bu yönde karar alacak. Biz kadınlarla birlikte yeni gelecek kuracağız” diye konuştu.
İktidarda oldukları belediyelerden başlayarak mor bayrak uygulamasına başlayacaklarını ifade eden CHP Yerel Yönetimlerden Sorumlu Başkan Yardımcısı Ayça Akbek ise, “Belediyelerimizi uluslararası kriterlere göre değerlendireceğiz. Kreş, sığınma evi, kadın danışma merkezi var mı, kadın yönetici sayısı kaç, kadın çalışan sayısı kaç, strateji planlarına kadınlarla ilgili bütçe koydular mı, değerlendireceğiz. Kriterlere uyan belediyelerimize üzerinde ‘Bu belediyede toplumsal cinsiyet eşitliği vardır’ ibaresi bulunan mor bayrak vereceğiz” şeklinde konuştu.
Sezgin Tanrıkulu, “Kadın cinayetlerinin, şiddetin bu kadar yoğun olduğu dönemde bu proje Türkiye için bir başlangıç olabilir” derken, Özgür Özel ise, “Bütün çağdaş Türk erkeklerine sesleniyorum. Kadın meselesi kadına karşı şiddet ve kadının toplumda ötekileştirilmesi kadının sorunu değildir, bütün toplumun sorunudur. Yolda giderken bir benzin istasyonunda mor bayrak varsa oradan benzininizi alın, iki işyerinden birisi mor bayraklıysa mor bayraklı olandan alışveriş yapın” açıklamasında bulundu.