Başbakan Yardımcısı Şimşek Açıklaması (1)

Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, Türkiye'nin 2016'da yüzde 4 veya biraz daha üzerinde büyüme ihtimalinin son derece yüksek olduğunu bildirdi.

Şimşek, NTV'de katıldığı programda, gündeme ilişkin soruları yanıtladı.

Türkiye ve küresel piyasalara ilişkin değerlendirmede bulunan Şimşek, Türkiye'de siyasi belirsizliğin azaldığını söyledi. Milletin çok güçlü bir şekilde, siyasi istikrar ve reformdan yana tavır koyduğunu dile getiren Şimşek, küresel ekonomik görünümde ise bazı sıkıntıların olduğunu ifade etti.

"Muhtemelen Amerikan Merkez Bankası (Fed), faizleri uzun bir süreden sonra bu ayın ortasında ilk kez artıracak" diyen Şimşek, İngiltere Merkez Bankasının da büyük olasılıkla yılın ikinci çeyreğinde bunu takip edeceğini kaydetti.

Küresel olarak bakıldığında, faizlerde bir normalleşme sürecinin başlayacağını aktaran Şimşek, bunun gelişmekte olan ülkeler için iyi bir haber olmadığını vurguladı. Şimşek, söz konusu gelişmelerin, para akışının yönünü değiştirebileceğine dikkati çekerek, "Yani bizim gibi gelişmekte olan ülkelerde, örnek olarak söylüyorum... Dolar likiditesinde bir miktar sıkışma, bir miktar sıkıntılar yaşanabilir. Bu, önemli bir sorun olarak karşımıza çıkıyor" dedi.

Diğer önemli sorunun ise Çin'de görüldüğüne işaret eden Şimşek, bu ülkenin uzun yıllardır süren hızlı büyümesinin yavaşladığını söyledi. Bunun, küresel ekonomi için olumsuz bir gelişme olduğunu ve emtia fiyatlarının olumsuz etkilendiğini belirten Şimşek, Çin'in gelecek dönemde kontrollü bir şekilde iç talebi canlandırıp, sadece yatırım ve ihracat eksenli olmaktan çıkıp, daha dengeli modele geçmesi gerektiğini ifade etti.

- "Türkiye pozitif yönde ayrışacak"

Mehmet Şimşek, tüm bu gelişmelere rağmen siyasi istikrar ve yapılacak reformlar sayesinde Türkiye'nin pozitif yönde ayrışacağını bildirdi. Türkiye'nin, 2015'i tüm belirsizliklere rağmen iyi bir performansla kapattığını dile getiren Şimşek, şunları kaydetti:

"Türkiye yüzde 3-3,5 arasında büyüyecek. Bu, Çin ve Hindistan hariç gelişmekte olan ekonomilerin 1,5 katı hızla büyüme demektir. İkincisi, cari açık öngördüğümüzden daha hızlı daralıyor. Biz milli gelire oranla cari açığı yüzde 5,4 öngörmüştük. Cari açık bu sene muhtemelen yüzde 4,7 civarı olacak. Enflasyon beklediğimizden biraz yukarıda. Bir tek olumsuz husus bu ama yaklaşık 830 bin vatandaşımıza yeni iş, aş imkanı sağladık. Genel devlet dengesine baktığınız zaman Türkiye'nin bütçesi dengededir, yani sıfır açık bir bütçe, iki seçime rağmen. Şimdi bu büyük resme baktığınız zaman Türkiye, büyümede hiç de ihmal edilmeyecek bir performans ortaya koymuş."

- "2016'da yüzde 4 veya biraz daha üzeri büyüme ihtimali son derece yüksek"

Gelecek yıla ilişkin beklentilerini de açıklayan Şimşek, Türkiye'nin 2016'da yüzde 4 veya biraz daha üzerinde büyüme ihtimalinin son derece yüksek olduğunu bildirdi.

Enflasyonun ise belki 2016'nın ilk başlarında yüksek seyretmeye devam edeceğini anlatan Şimşek, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Bir miktar asgari ücretteki artışın etkisi olacak fakat yine de biz, önümüzdeki yılın sonu itibarıyla yüzde 5 ile 7 aralığına ineceğini ümit ediyoruz. İstihdam sağlamaya devam edeceğiz. Cari açık, Rusya şokuna rağmen düşmeye muhtemelen devam eder. Rusya şoku yaşanmasaydı, cari açık milli gelire oran olarak yüzde 4'lerin altına inerdi. Şimdi değerlendirme yapacağız. Dolayısıyla Türkiye için büyük resme baktığınız zaman bu zor konjonktüre ve çok zor jeopolitik atmosfere rağmen Türkiye'nin 2016 yılında diğer gelişmekte olan ülkelere oranla pozitif yönde ayrışacağını umuyorum, bekliyorum. Bunun da temelinde siyasi istikrar ve reform var."

- "Para politikasında öngörülebilirliğin artması gerekiyor"

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasının (TCMB) para politikasında bir yeniliğe ihtiyaç olup olmadığına ilişkin soru üzerine de Şimşek, her şeyden önce her alanda öngörülebilirliğin artırılması gerektiğini söyledi.

Başbakan Yardımcısı Şimşek, Türkiye'de yatırım yapan herkesin önünü görebilmesi gerektiğini vurgulayarak, şöyle devam etti:

"Küresel kriz sonrasındaki para basma operasyonları sonrasında ortodoks olmayan, geleneksel olmayan, öngörülebilirliği zor olan bir para politikası modeline geçtik. Amacımız o dönemde küresel likiditenin ülkemize akışının etkilerini sınırlamaktı. Şimdi yeni bir döneme giriyoruz. Yani küresel para politikasında normalleşme sürecinin başındayız. Dolayısıyla bizim daha öngörülebilir, bir anlamda daha ortodoks bir para politikası çerçevesini sunmamız gerekiyor. Çünkü Türkiye hala, özel sektör açısından konuşuyorum, büyük ölçekte dış finansmana dayalı bir ülke. Dolayısıyla evet, Türkiye'nin para politikasında da öngörülebilirliği artırması gerekiyor."

- "(Reformlar) Sayın Başbakanımız, yol haritasını bu hafta içinde açıklayacak"

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody's'in Türkiye'ye yönelik değerlendirmelerinin sorulması üzerine Şimşek, söz konusu kuruluşun, ülkenin notunu teyit etmesinin olumlu olduğunu ancak reformlar konusundaki temkinli duruşlarını anlamakta zorluk çektiğini dile getirdi.

Türkiye'de güçlü bir hükümetin olduğunu ve bu hükümet için reformların önemli bir vaat olduğunu anlatan Şimşek, şunları söyledi:

"Muhtemelen bu hafta içinde, emin değilim ama belki çarşamba günü Sayın Başbakanımız, yol haritasını açıklayacak. Yani önümüzdeki 3 ay, 6 ay, 9 ay, 1 yıl içinde hangi reformlar, hangi adımlar, hangi vaatler önceliklendirilecek. Dolayısıyla umarım bu tür kaygıları da gidermiş olur. Şunu da ifade etmek istiyorum. Hükümet programının görüşmelerinin bazılarında muhalefete, 'aralık ayında esas bütçeyi geçirelim ve yeni yıla güçlü bir reform momentumuyla başlayalım' dedik. Hakkını vereyim, MHP Genel Başkanı Sayın Bahçeli çok yapıcı davrandı, güçlü destek verdi fakat maalesef diğer muhalefet partilerinden o anlamda bir destek alamadık, imkansız bazı şartlar öne sürdüler. Dolayısıyla maalesef şimdi Türkiye önce bir geçici bütçeyle, daha sonra da yılın ilk çeyreğinin bir kısmını 2016 bütçesiyle geçirecek."

(Sürecek)

Kaynak: AA