Suriyeli Çocuğun Hüzünlü Bakışı

Eyüp Belediyesi tarafından düzenlenen Mehmet Akif Ersoy’u anma programı kapsamında düzenlenen sergiye katılan Suriyeli çocuğun savaş ortasında kalan Suriyeli kız çocuğunun fotoğrafına bakışları, görenlerin yüreklerini burktu.

Eyüp Belediyesi, Merhum Milli Şair Mehmet Akif Ersoy’un 79’uncu ölüm yıl dönümünde “Ümmetin Mazlumları ve Mehmet Akif Ersoy” konulu bir etkinlik düzenledi.

Eyüp Belediye Başkanı Remzi Aydın’ın katıldığı etkinlikte, savaşın ortasında kalan çocukları anlatan fotoğraf sergisi açıldı. Usta fotoğrafçıların objektifine yansıyan fotoğrafların bir araya geldiği sergiyi, Güzeltepe İlkokulu’nda okuyan Suriyeli çocuklar gezdi. Sergide 11 yaşındaki Suriyeli çocuk Muhammed Kahir, savaşın ortasında kalan çocuğun fotoğrafına bakışı ise yürekleri burktu.

Suriye’den savaş olduğu için ailesi birlikte Türkiye’ye geldiğini dile getiren Kahir, “Çok üzüldüm bu fotoğraftaki çocuğa bizde öyle savaşta kaldık onun için Türkiye’ye geldik. Savaştaki anılar canlandı gözümde. Çok duygulandım”dedi.

Fotoğraf sergisinde fotoğrafı bulunan sanatçı ise sergi de 50 ayrı fotoğrafçıya ait eserler olduğunu dile getirerek, “Çocukların neler yaşadıklarını göstermek için gerektiğini onların bulunduğu yerlere gidilerek yapılan bir sergi. Gerektiğinde ise sokaklarda karşılaştığımız durumlarda çektiğimiz anlık fotoğraflarla oluşturulmuş bir sergi. Onların, savaştan kaçarken yaşadığı sıkıntılar, korkular zaten fotoğrafların birçoğunda görülüyor. Çok önemli ve onların neler yaşadığını ön planda tuttuğumuz bir sergi” diye konuştu.

“AKİF’İN DEDİĞİ GİBİ, HAYAT ELBETTE HAKKINDIR”

Eyüp Belediye Kültür ve Sosyal İşler Müdürü Davut Akgül, Suriyeli çocukların bakımı ve eğitiminin gerekliliği olduğu söyleyerek, “Bizler bu konuda elimizden geleni yapmalıyız. Eminim Akif Merhum 79 sene önce bu fikre yakın şeyler söylemiştir. Çünkü o coğrafya da 1918’de benzer şeyler yaşanıyordu. Bu karmaşada içeriden değil dışarıdan gelmiş bir karmaşaydı. Dolayısıyla 100 yıl önce bu coğrafyada değişmeyen  bir hikaye var bu hikayenin artık değişmesi gerekiyor. Bizim sorumluluğumuzu kabul etmemiz ve insan olarak bunu en derinden hissetmemiz gerekiyor. Akif Safahat’ta Şark şiirinde ‘Hayat elbet hakkındır, bütün dünya değil’ mısrasını sergiye isim olarak seçtik. Hayat elbette çocukların hakkıdır diyoruz” şeklinde konuştu.

Düzenlenen serginin ardından Milli Şair anısına sanatçı Sema Moritz tarafından ağıtlar okundu. Okunan ağıtların ardından Şair Ahmet Mercan ve Yazar Vahdettin Işık, Cemalettin Tülin moderatörlüğünde, ‘Akif’i Anlamak’ üzerine bir söyleşi gerçekleştirdi. Söyleşide, Akif’in fikirleri ve hayatı hakkındaki konulara yer verildi.

Kaynak: İHA