'Türkiye Emek Piyasasında Güncel Gelişmeler' Konferansı

KIRKLARELİ - Marmara Üniversitesi (MÜ) İktisat Fakültesi Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Bölüm Başkanı Prof. Dr. Zeki Parlak, yabancı kaçak işçiliğin son günlerde Türkiye'deki en önemli sorunlardan bir tanesini oluşturduğunu belirterek, "Bunun temel sebebi, Türkiye'nin 2000'li yıllardan itibaren göç veren ülke olmaktan çıkıp, göç alan ülke haline gelmesidir" dedi.

Parlak, Kırklareli Üniversitesi Ekonomik ve Sosyal Araştırmalar Merkezi'nce Kayalı Kampüsü'nde düzenlenen "Türkiye Emek Piyasasında Güncel Gelişmeler" konferansında, Türkiye'deki kaçak ve sığınmacıların önemli bir kısmının çalışmak için geldiğini söyledi.

Türkiye'nin, Avrupa Birliği'ne yakın ve sınır olmasından dolayı kaçak ve sığınmacılar için çok büyük bir teşvik oluşturduğunu vurgulayan Parlak, kaçak ve sığınmacıların Türkiye'yi transit ülke olarak kullanma eğiliminde olduklarını aktardı.

Kaçak ve sığınmacıların Türkiye'yi tercih sebeplerinin dinsel ve tarihsel yakınlıktan kaynaklandığını dile getiren Parlak, "Orta Asya'dan gelenlerle bir tarihsel yakınlık ve kan bağımız var. Gelenlerin birçoğu Müslüman, bir de dinsel yakınlık mevcut. Afrikalılar için de bu söz konusu. Afrika'dan özellikle Nijerya, Mali ve Orta Afrika Cumhuriyeti'nden Müslümanlar, kaçak yollarla Türkiye'ye geliyorlar ve Türkiye'de bir müddet kaldıktan sonra da Avrupa'ya ulaşmaya çalışıyorlar" şeklinde konuştu.

Türkiye'ye 1997-2013 yıllarında 337 milyon 925 bin 652 kişinin giriş yaptığını ifade eden Parlak, ülkeden çıkış yapan sayısının ise 333 milyon 43 bin 799 olduğunu kaydetti.

Türkiye'de kalan yaklaşık 5 milyon kaçak ve sığınmacının, kaçak olarak çalıştırıldığına dikkati çeken Parlak, şöyle devam etti:

"İstanbul Muhasebeciler Mali Müşavirler Odası'nın 2011'de yaptığı çalışmada tahminlere göre, Türkiye'ye legal ve illegal yollardan girmiş 350 bin civarında yabancı kaçak işçi bulunmaktadır. Bunların 150 bin kadarının Türkiye'yi transit olarak kullanıp, bir süre kaldıktan sonra ülkeden yasa dışı yollarla çıkmış oldukları tahmin ediliyor. Yabancı kaçak işçilik, son günlerde Türkiye'deki en önemli sorunlardan bir tanesini oluşturmakta. Bunun temel sebebi, Türkiye'nin 2000'li yıllardan itibaren göç veren ülke olmaktan çıkıp, göç alan ülke haline gelmesidir."

Parlak, yabancı işçilerin daha çok tekstil ve tarım işlerinde çalıştırıldığını sözlerine ekledi.

Konferansta, Kırklareli Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Aykaç ile Doç. Dr. Muzaffer Koç da birer konuşma yaptı.

Kaynak: AA