Bakan Tüfenkci Açıklaması 'Bazı Bankalara Siber Saldırı Yapıldığına Dair Biz De Bilgiler Aldık'

Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, bankaları hedef alan siber saldırılara ilişkin, “Türkiye bu saldırıların karşısında aciz bir duruma düşecek konumda değil. Gerekli araştırmalar yapılır ve cevaplar verilir diye düşünüyorum” dedi.

Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, Ticaret İl Müdürlükleri Toplantısına katıldı.

Bakanlık konferans salonun da gerçekleştirilen toplantının ardından gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını cevaplayan Bakan Tüfenkci, bankalara yönelik siber saldırılara yönelik bir soru üzerine, “Bazı bankalara siber saldırı yapıldığına dair biz de bilgiler aldık. Şuana kadar bakanlığımıza yönelik sistematik bir siber saldırı olmadığını ifade ettiler. Dolayısıyla biz de bu diğer siber saldırılar karşısında kendi bakanlığımızı da daha korunaklı hala getirme noktasında arkadaşlarımıza gerekli talimatı verdik. Türkiye bu saldırıların karşısında aciz bir duruma düşecek konum da değil. Gerekli araştırmalar yapılır ve cevaplar verilir diye düşünüyorum” diye cevapladı.

“BELİRLİ KRİTERLERLE TAKSİTLİ KREDİ KARTLARININ DA ACABA BİZ ÜCRETSİZ YAPABİLİR MİYİZ DİYE BİR ÇALIŞMAMIZ VAR”

Bir gazetecinin, ’Kredi kartları ve aidatlar üzerine bir çalışma yapılacağını söylediniz ama yapılacak bu çalışmaları biraz detaylandırır mısınız?’ sorusuna, “Kredi kartlarının da yeniden gündeme alınarak, şikayetlerin bir bölümünün kredi kartları noktasında olduğu düşünüldüğünde bu yükü nasıl hafifletiriz diye çalışmalar yapıyoruz. Taksitlendirme de belirli bir sınır getirerek, belirli kriterlerle taksitli kredi kartlarının da acaba biz ücretsiz yapabilir miyiz diye bir çalışmamız var. Bunu görüşeceğiz" yanıtını verdi.

Geçmişe dönük dosya masrafları alınabilecek mi? sorusunu ise Bakan Tüfenkci, şöyle cevapladı:

“Onu belirli bir anlaşama sağlanabilirse fiks haline getirme imkanımız olursa bunu da bütün tüketicilere yönelik mahkeme başvurmadan veya tüketici hakem heyetlerine başvurmadan çözebilir miyiz diye bir beyin fırtınası gerçekleştiriyoruz.”

“TÜRK MENŞEİLİ ÜRÜNLERİN GAZZE’YE ULAŞTIRILMASI NOKTASINDA İSRAİL’İN BARİKAT KURMAMASI VE ENGELLEME YAPMAMASI NOKTASINDA BİR ÇALIŞMA VAR”

Türk menşei ürünlerin Gazze’ye girmesiyle yönelik son durum nedir? sorusu üzerine Bakan Tüfenkci, “Bu sadece bir ön düşünce, anlaşma şuanda mevcut değil. Şartlar noktasında, anlaşma şartlarının içerisinde de Türk menşeili ürünlerin Gazze’ye ulaştırılması noktasında İsrail’in barikat kurmaması ve engelleme yapmaması noktasında bir çalışma var. Diğer şartlarda da anlaşma olursa Gazze’ye Türk ürünlerinin daha kolay girilmesi sağlanmış olacak” yanıtını verdi.

“PİYASA DENETİMLERİMİZİ SIKLAŞTIRACAĞIZ”

İstanbul’da yakalanan sahte çantalara ilişkin bir soru üzerine Bakan Tüfenkci, “Ticaret il müdürlerimizle o konuyu koşuyorduk. Ticaret il müdürlerinin piyasayı gözetip, denetleme görevi var. Piyasayı denetleme noktasında özellikle taklit ürünlerinin denetimi konusunda hız verilmemesi, dikkatli olması, yasal ticaretin önünün açılmasını istiyoruz. biz ticareti kolaylaştırırken aynı güvenli ticaretin yapılmasını istiyoruz. Piyasa denetimlerimizi sıklaştıracağız" diye cevapladı.
Kaynak: İHA