Ürdün'de 'Dünya Ve Terörizmle Mücadele' Sempozyumu

Sudan muhalif partilerinden Milli Ümmet Partisi Başkanı Sadık el-Mehdi, "Bölgedeki mezhep çatışmalarının askeri olarak sonlandırılması mümkün değil. İç savaşların etki alanı genişleyecek olursa bölge, masum insanların kanının akacağı savaş yumağına döner" dedi.

Başkent Amman'da, Ürdün Moderatörlük Küresel Forumu ve Irak Sünni Vakfı'nın işbirliğiyle "Dünya ve Terörizmle Mücadele" sempozyumu düzenlendi. Türk ve Arap dünyasından çok sayıda araştırmacı, din adamı ve akademisyenin yanı sıra Ürdün milletvekillerinin de katıldığı sempozyumda, terörle mücadelenin sadece askeri yollarla yürütülemeyeceği üzerinde duruldu.

Sempozyumun açılışında konuşan Milli Ümmet Partisi Başkanı Sadık el-Mehdi, "Bölgedeki mezhep çatışmalarının askeri olarak sonlandırılması mümkün değil. İç savaşların etki alanı genişleyecek olursa bölge, masum insanların kanının akacağı savaş yumağına döner" dedi.

Fas Tevhid ve Islah Hareketi üyesi Muhammed Tullabi, İslam ile modern değerlerin uygarlık çatısı altında birleştirilmesi ve batıda yaşayan Müslümanların içinde bulundukları toplumla kaynaşması gerektiğini vurguladı.

Tullabi, Arap dünyasındaki demokrasi tecrübesini Batı'nın başarısızlığa uğrattığını belirterek "Onlar, sadece kendi ülkelerinde demokrasiye inanıyor. Sünni İslam'ın ortaya koyduğu Arap Baharı'nın, Avrupa, ABD, Rusya, İran, Hizbullah ve bölgedeki Şii güçlerin lehlerine çevrilmesi ve başarısız olması için çalıştılar" ifadesini kullandı.

Türk araştırmacı ve yazar Muhammed Zahid Gül ise Rusyaİran ve batı ülkelerinin bölgede projelerinin olduğunu, aksine planları olmayan Türkiye'nin karşılıklı saygı ve iyi komşuluk ilişkilerini korumaya çalıştığını belirtti.

Terörün bölgede uzun yıllardır varlık gösterdiğini dile getiren Gül, "PKK, 30 yıldır Türkiye'de faaliyet gösteriyor ve yurt dışından finanse ediliyor. Arap ülkeleri de farklı zamanlarda terör saldırılarına maruz kaldı ancak büyük ülkeler harekete geçmedi. Oysa ki şimdi Akdeniz'de askeri filoları var. Bu da terörle savaş adı altında başka bir şey olduğunu gösteriyor" dedi.

Ürdün Moderatörlük Küresel Forumu Genel Sekreteri Mervan el-Fauri ise İslam'ın terörle bağlantılandırılmasına karşı çıkarak "radikal grupların eylemlerinin basında teşvik bulması, finans kaynaklarına kolayca ulaşabilmeleri, petrol kuyularını istila etmeleri ve bunu pazarlayıp gelirlerini almalarının planlı bir eylemin ürünü olduğunu gösterdiğini" dile getirdi.

Kaynak: AA