Hanefi Bostan Açıklaması 'Eğitim-Sen Olarak Memur Ve Emeklinin Yanındayız'

Türk Eğitim-Sen İstanbul İl Başkanı Yrd. Doç. Dr. M. Hanefi Bostan, memurun ve emeklinin kaybının telafi edilmesi gerektiğini belirterek, “Biz Türk Eğitim-Sen olarak memur ve emeklilerin haklarını korumaya, onların aleyhine atılacak her adımın karşısında durmaya devam edeceğiz” dedi.

Türk Eğitim-Sen İstanbul İl Başkanı Yrd. Doç. Dr. M. Hanefi Bostan, Türkiye Kamu-Sen’in Araştırma Geliştirme Merkezi’nin Türkiye İstatistik Kurumu’nun Kasım 2015 fiyat verilerini esas alarak yaptığı araştırmanın sonuçlarını açıkladı.

Hanefi Bostan, “Konfederasyonumuz Türkiye Kamu-Sen’in Araştırma Geliştirme Merkezi, Türkiye İstatistik Kurumu’nun Kasım 2015 fiyat verilerini esas alarak yaptığı araştırmada; 2015 yılı Kasım ayı sonu itibariyle çalışan tek kişinin yoksulluk sınırı 2 bin 157,36 TL’ye, dört kişilik bir ailenin asgari geçim haddi (yoksulluk sınırı) de 4.359,48 TL’ye yükseldiği tespit edildi. Araştırma sonuçları; dört kişilik bir ailenin asgari geçim haddinin bir önceki aya göre yüzde 0.61 oranında arttığını gösterirken, çalışan tek kişinin açlık sınırı ise bir önceki aya göre yüzde 0.56 oranında artarak bin 660,23 TL çıktığını ortaya koymaktadır. Türkiye’de dört kişilik bir ailenin ortalama gıda ve barınma harcamaları toplamı ise 2015 yılı Kasım ayında bin 694,57 Lira olarak tahmin edildi.

Araştırmayla ilgili verilere yer veren Hanefi Bostan, “Yapılan araştırmada, 4 kişilik bir ailenin, sağlık kuruluşlarının belirlediği gibi sağlıklı bir biçimde beslenebilmesi için gerekli harcamanın Kasım 2015 verilerine göre günlük 34,29 TL olduğu belirlenirken, ailenin aylık gıda harcaması toplamı ise bin 28,7 TL olduğu ortaya çıkmıştır. Kasım 2015 itibarı ile ortalama 2 bin 407,22 TL ücret alan bir memurun ailesi için yaptığı gıda harcaması, maaşının yüzde 42.73’ünü oluşturmuştur. Türkiye İstatistik Kurumu verilerinde bulunan konut gideri ise Kasım 2015 ortalama maaşının yüzde 27.66’sına denk gelmiştir. Buna göre bir memur, ortalama maaşının yüzde 70.39’unu yalnızca gıda ve barınma harcamalarına ayırmak zorunda kalmış, diğer ihtiyaçlarını karşılamak için ise geriye maaşının sadece yüzde 29.61’i kalmıştır” şeklinde konuştu.

Bostan şunları söyledi: “Ortalama ücretle geçinen bir memur ailesinin ulaşım, sağlık, eğitim, haberleşme, giyim ve yakıt gibi diğer zorunlu ihtiyaçlarını karşılaması için Kasım 2015 maaşından geriye yalnızca 712,78 TL kalmıştır. Bu parayla çocuklarını okutamayacağı sonucuyla karşı karşıyayız. Memurların, öğretmenlerin ve öğretim elemanlarının velhasıl bütün kamu çalışanlarının devlet yurtları ve devlet burslarından faydalandırılmaması da işin bir başka korkunç yönü olarak karşımıza çıkmaktadır.”

“2015 yılının son ayında, zor geçen bir yılı geride bırakıyoruz. Resmi rakamlara göre enflasyon yıllık yüzde 8.1’i buldu” diyen Hanefi Bostan, “Aralık ayı enflasyonu da eklendiğinde yüzde 9’lar civarında bir enflasyon ile karşı karşıya kalacağız. Bu sürede gıda ürünlerine, giyime, ısınma, ulaşım ve haberleşme gibi zorunlu tüketim harcamaları, enflasyondan daha fazla arttı. Ama ne yazık ki, memurlarımız tarafından yetkilendirerek toplu sözleşme masasına gönderilen konfederasyon memurların enflasyon farkından 1.8 puan çalınmasına aracılık etmiştir. 2015 yılının sonunda enflasyon, yüzde 6.1’in üzerinde çıksaydı, memurlara ve emeklilere enflasyon farkı verilecekti. Ama şimdi enflasyon farkı alabilmek için enflasyonun yüzde 7.9’u geçmesi gerekiyor. Bugün itibariyle hesap edecek olursak, Memur-Sen’in aracılığıyla toplu sözleşme metninin değiştirilmeden önceki hükmüne göre, yüzde 2.0 enflasyon farkı alması gereken memurlar, değiştirilmiş hükme göre yüzde 0.2 enflasyon farkı alabilecek durumdalar. Buradan da anlaşılacağı gibi, memurların cebinden göz göre göre 1.8 puanı çalınmıştır” şeklinde konuştu.

Hanefi Bostan, “Memur ve emeklilerimizin bu duruma daha ne kadar seyirci kalacağını merak ediyoruz. Biz Türk Eğitim-Sen olarak memur ve emeklilerin haklarını korumaya, onların aleyhine atılacak her adımın karşısında durmaya devam edeceğiz. Buradan hükümete ve Memur-Sen’e sesleniyoruz; Memur-Sen yaptığı hatayı kabul edip, memurların ve emeklilerin yanında yer almalıdır. Hükümet de memurlara ve emeklilere haklarını teslim etmelidir. Enflasyonun yüzde 6.1’i aşması halinde enflasyon farkını vereceğini açıklamalıdır” dedi.

Kaynak: İHA