'Cemevlerine Yasal Statü'ye Tunceli'nin Yorumu

Nüfusunun tamamına yakını Alevi olan Tunceli’de vatandaşlar, hükümetin Alevi açılımı başlığı altında cemevlerini yasal statüye bağlaması konusunda görüşlerini dile getirdi.

'Cemevlerine Yasal Statü'ye Tunceli'nin Yorumu
Tunceliler, hükümetin Alevi açılımının en önemli başlığı olan cemevlerine yasal statüyü takvime bağlayarak en geç 21 Mart 2016 tarihine kadar çözüm sözü vermesini değerlendirdi. Hacı Bektaş-ı Veli Kültürünü Yayma ve Yardımlaşma Derneği Cemevi Başkanı Ali Ekber Yurt, cemevlerinin yasal statüye kavuşturulacak olmasının son derece önemli olduğu dile getirirken, bazı vatandaşlar ise devletin artık din işlerinden elini çekmesi gerektiğini söyledi.



Gelişmeyi son derece olumlu karşıladığını söyleyen Hacı Bektaş-ı Veli Kültürünü Yayma ve Yardımlaşma Derneği Cemevi Başkanı Ali Ekber Yurt, "İlk üç ay içinde cemevlerine yasal statü verilmesi, olması gerekendi. 90 yıllık cumhuriyet tarihinde çözümü çok geç ele alınmış bir konu. Bir ülkede hukuktan, eşit yurttaşlıktan bahsediyorsanız bir inanç mensubu, bir vatandaş vergi verdikten sonra imkanlardan faydalanmıyorsa faydalanmayan için ayrımcılıktı ve inciticiydi" dedi.

"DEDELER NASIL BELİRLENECEK"

Sorunun nasıl çözüleceğinin de önemli olduğunu belirten Yurt, "Dedelere maaştan bahsediliyor. Bir şahsa maaş vermek için önce dedeliğini tanımak gerekiyor. Alevilik’te dedeler evlad-ı resul olur. Devlet dedeyi tanıyıp maaş vereceği zaman direkt evlad-ı resul olması şartını araması gerekiyor. Bunu nasıl çözecek. Dedeler konusu hassas bir konu. Sünni bir canı yetiştirip dedelik veremezsiniz. Aleviler içinde evlad-ı resul olmayan birini de dede olarak tayin edemezsiniz. Bu konudaki önerilerimizi sunmuştuk. İnşallah bu doğrultuda sorun çözülür. Çözülürse bu toplumun yıllarca incitilmiş bir kesiminin belki de bu saatten sonra gönlü kazanılır" diye konuştu.

Tekke ve Zaviyeler Kanunu’nda en büyük sıkıntıyı Alevilerin çektiğini belirten Yurt, "1925’lerde kaldırılan Tekke ve Zaviyeler devrim kanunlarındandır. Değiştirilmesi belki zordur. Ancak aklıselim düşünmek lazım. Ne getirir ne götürür. Tekke ve Zaviyeler Kanunu’nun en büyük zararını biz çektik. Sünni İslam, Diyanet İşleri Başkanlığıyla inançlarını sürdürdü. En büyük sıkıntıyı Aleviler çekti. Belli tarikatların, yapıların zarar verecek olanların güç kazanmaması, denetlenmesiyle bu konuda düzenlemeler yapılabilir. Bu mağduriyet ortadan kaldırılabilir" şeklinde konuştu.

Ali Ekber Yurt, cemevlerinin yasal statüye kavuşmasıyla yakıt ve diğer giderlerin karşılanacak olmasının kendilerini rahatlatacağını da sözlerine ekledi.

"DİN, ALLAH VE KUL ARASINDA KALMALI"

Tunceli Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifi Başkanı Hıdır Belice ise, cemevlerine yasal statü verilmesi yerine inancın devlet ve siyaset dışında tutulması gerektiğini söyledi.



Belice, çağdaş ve uygar dünyada din ve devlet işlerinin birbirinden ayrıldığına dikkat çekerek, "Din, Allah ve kul arasında kalmalı. Ben buna inanıyorum. Geçmişten bugüne Aleviler vergi vermelerine rağmen devletten inanç konusunda pay almamışlar. Bu ülkede Aleviler dışında da farklı inançlara mensup Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları var. Diyanetin artık günümüzde tamamen ortadan kaldırılması gerekiyor. Diyanete ayrılan bütçe sağlık, eğitim, savunma gibi alanlarda kullanılmalı. Dedeye maaş verilecek. Elektriği, suyu devlet karşılayacak. Bu büyük bir pay değildir. Zaten bugüne kadar Aleviler kendileri inançları gereği hareket etmişlerdir. Bundan sonra da bu şekilde devam edeceklerine inanıyorum. Bugüne kadar destek olmadılar bundan sonra da çok bir anlamı yok. İnancın devlet ve siyaset dışında gerçekleşmesi gerektiğine inanıyorum" dedi.

Kaynak: İHA