Demir Açıklaması 'Bu Aldığımız Karar Sadece Tarihi Eser Olmayan Binalarda Geçerli'

İstanbul Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir, “Bu aldığımız karar sadece tarihi eser olmayan binalarda geçerli. Tarihi eser olan binalarda çatıyı açmak mümkün değil. Onu ancak Anıtlar Kurulu’nun onaylı projesi neyse onun dışına çıkamazsınız” dedi.

İstanbul Fatih Belediyesi Başkanı Demir, bazı basın yayın organlarında çıkan, “İstanbul’un tarihi yarımadasında çatı arası terasa izin çıktı” yönündeki haberlere açıklık getirdi. Konu hakkında açıklama yapan Demir, tarihi yarımada da çatıları ortak kullanım alanlarına açtıklarını belirterek, “Sokaktan baktığımızda zaman siluetini muhafaza edebilmesi için belli bir kısmında kiremit olacak, imar yönetmeliğine uygun kiremit yapılacak, ondan sonrası o ortak alanlar, yeme içme mekanlarına, kültürel etkinliklere, toplantılara mekan olabilecek yerlere dönüşecek” ifadelerini kullandı.

Neden böyle bir karar aldıklarını açıklayan Demir, “Yukarıdan baktığımızda tarihi yarımadanın Eminönü, Sultanahmet, Süleymaniye, Gedikpaşa yani topografik açıdan İstanbul’un en güzel yeri olan bölgelerde, çatılar süreç içerisinde çok kötü kullanılmış. Genellikle binaların üzerinde kaçaklar var. Bu kaçakların üzerinde tekrar yapılar var. Biz bunu şu şartla getirdik; bütün kaçaklardan insanlar arındırılacaklar, tamamen kendi orijinal projelerine uygun hale geldikten sonra çatılarını kullansınlar diyoruz. Nitekim bu açıdan da biz herhangi bir kaynak harcamadan, insanları da zorlamadan o binalardaki çatıların sıkıntılarını, kaçaklarını da bertaraf etmiş olacağız. Nereden bakarsanız çok büyük faydası olduğunu düşündüğümüz, hem görüntü olarak hem kullanım açısından hem de tarihi yarım adada turizm potansiyeline katkı açısından son derece önemli bu.” değerlendirmesinde bulundu.

“KAFETERYALAR MÜNASEBETİYLE ARTIK ORALAR GECE DE YAŞANACAK HALE GELECEK”

“Geçenlerde yine bir konu haber oldu. Büyük Valide Han’ın çatısına insanlar 1 lira vermek suretiyle çıkıp İstanbul’un o muazzam görüntüsünü; Boğazı, Halici, Marmara’yı seyretmek adına 1 lira verip çıkıyorlar, oradan fotoğraf çektiriyorlar” diyen Demir, şunları kaydetti:

“Zaten böyle bir talep var, biz bunun da önünü açtık. Daha büyük bir avantajımız var, şehir açısından baktığımızda geceleri buralar, çalışanlar çekildikten sonra metruk, terk edilmiş alana dönüşüyorlar. Biz buraları kullanıma açtığımızda oralarda kafeteryalar oluşuyor, zaten başladılar bir taraftan, o kafeteryalar münasebetiyle artık oralar gece de yaşanacak hale gelecek. Gece ve gündüz yaşanacak mekanlar haline dönüşecek. Nereden bakarsanız çok önemli bir karar.”

“BU ALDIĞIMIZ KARAR SADECE TARİHİ ESER OLMAYAN BİNALARDA GEÇERLİ”

Bu alınan kararın tarihi eser olmayan binalar için geçerli olduğuna dikkat çeken Demir, “Belirtmem gereken bir konu daha var. Bu aldığımız karar sadece tarihi eser olmayan binalarda geçerli. Tarihi eser olan binalarda çatıyı açmak mümkün değil. Onu ancak Anıtlar Kurulu’nun onaylı projesi neyse onun dışına çıkamazsınız” şeklinde konuştu.

Kaynak: İHA