Derse Maskeyle Girerek Lösemiye Dikkat Çektiler

Siirt'te bir okulda lösemi hastalığına dikkat çekmek isteyen öğretmen ve öğrenciler, derse maske takarak girdi.

Siirt'te bir okulda lösemi hastalığına dikkat çekmek isteyen öğretmen ve öğrenciler, derse maske takarak girdi.

Siirt Zübeyde Hanım Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Kimya bölümü öğretmen ve öğrencileri, Lösemili Çocuklar Haftası dolayısıyla girdikleri derslerde maske taktı.

Okul Müdürü İdris Yolbaş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, öğretmen ve öğrencilerin düzenlediği etkinliği anlamlı bulduğunu ve etkinlikle lösemili çocukların anlaşılmaya çalışıldığını söyledi.

Öğrencileri örnek davranışlarından dolayı kutlayan Yolbaş, "Öğrencilerimiz, lösemi ve lösemi hastalarının sorunlarına dikkat çekmek amacıyla bugün maskeyle derse girdiler. Öğrencilerimizi bu duyarlılıklarından dolayı kutluyorum. Ayrıca ülkemizde bulunan bütün lösemi hastalarına da acil şifalar diliyorum" dedi.

Kimya Öğretmeni Yunus Emre Atasoy da, Lösemili Çocuklar Haftası dolayısıyla derse maskeyle girerek lösemili çocuklara destek olmayı amaçladıklarını ifade etti.

Lösemi hastalarına destek verilmesinin büyük önem taşıdığını dile getiren Atasoy, şunları kaydetti:

"Bu hastalık herkesin başına gelebilir, herkes lösemi hastası olabilir. Bunun için herkesi ilik nakline davet ediyorum. Okulumuz ve Kimya Bölümü öğrencilerimizin gösterdiği bu duyarlılığa teşekkür ediyorum."

Kimya Bölümü 10'uncu sınıf öğrencilerinden Rabia Kuyumcu ise, lösemi hastalarına acil şifalar dileğinde bulunarak, "Lösemili çocuklara destek olmak amacıyla derslerimize maskeyle girdik. Buradan bütün lösemili çocuklara acil şifalar diliyorum. Bütün halkımızı lösemili çocuklara yardım amaçlı ilik nakline bekliyorum" dedi.

Öğrencilerden Elif Özdemir de, herkesin lösemi hastalarına karşı duyarlı olmasını ve onlara destek olmasını istedi.

- Öğrencilere lösemi hastalığı dersi

Biyoloji Öğretmeni Kemal Kelek, maske takarak derse giren öğrencilere, Sağlık Bilgisi dersinde çocuklarda lösemi hastalığıyla ilgili bilgi verdi.

Lösemi hastalığının oluşmasında hücredeki siklin proteinin bozulmasından kaynaklandığı bilgisini veren Kelek, "Kan hücrelerindeki siklin proteinlerinin uzun sürede bozulması, hücrenin kontrolsüz çoğalmasına neden oluyor. Lösemi, yani kan kanseri, fazla miktarda kan üretimidir" dedi.

Bazı hastalarda kemik iliği nakli ile bu hastalığın tedavi edilebildiğine dikkati çeken Kelek, şöyle devam etti:

"Kemik iliği nakli gerçekleştirildiğinde hücre normal olarak çoğalmaya başlıyor. İlik nakli gerçekleştirilmezse, aşırı miktarda kan üretiminden dolayı çocukların ölümüyle sonuçlanabiliyor. Eğer kemik iliği nakli yapılırsa ve bu nakil uyum sağlarsa, çocuklar tekrar yaşama bağlanıyor."

Kelek, öğrencilere hastalıkla ilgili bilinçlenip çevrelerindeki herkesi de bilinçlendirmeye davet etti.
Kaynak: AA