Ukrayna, Rus Gazı Yerine Türkmen Gazı Almak İstiyor

AŞKABAT - Ukrayna Devlet Başkanı Petro Poroşenko'nun, devlet başkanı olarak ilk kez ziyaret ettiği Türkmenistan'daki temaslarının ana gündem maddesi enerji alanındaki iş birliğiydi.

Poroşenko, iki gün süren Aşkabat ziyaretinde, mevkidaşı Gurbangulu Berdimuhamedov ile ikili görüşme gerçekleştirdi. Poroşenko ve Berdimuhamedov, ortak bildiriye de imza attı.

Ziyaret kapsamında Ukrayna ve Türkmenistan arasında ilgili kurumlar tarafından tarım, sanayi, turizm ve eğitim alanlarında işbirliği anlaşmaları imzalandı.

Berdimuhamedov, Poroşenko ile düzenlediği ortak basın toplantısında, "Ukrayna'ya daha fazla enerji-yakıt ürünleri göndermeye ve Kiev yönetimiyle bu alanda ortak projeler gerçekleştirmeye hazırız" dedi.

Ukrayna'yı kendilerinin eski ortakları olarak gördüklerini ifade eden Berdimuhamedov, iki ülke arasındaki ticaret hacminin artırılması gerektiğini belirtti.

Doğu-batı ile kuzey-güney arasında ulaştırma koridoru oluşturmak istediklerini bildiren Berdimuhamedov, bu koridorun Hazar, Karadeniz, Kuzey Denizi ve Baltık Denizi bölgelerini birleştireceğini söyledi.

Türkmen lider, "Limanları bulunan ve uygun coğrafi konumda olan Ukrayna'ya bu planın gerçekleştirilmesi için gelecek ortak gözüyle bakıyoruz" diye konuştu.

- "Enerji, yakıt sektöründeki işbirliği üzerinde önemle durduk"

Ukrayna Devlet Başkanı Poroşenko da Türkmenistan'la ticari ve ekonomik ilişkilerin geliştirilmesi konusunda mutabakata vardıklarını, görüşmede enerji-yakıt sektöründeki işbirliği üzerinde önemle durduklarını, inşaat, ulaştırma, makine yapımı, tarım alanlarındaki işbirliklerini konuştuklarını vurguladı.

- Ukrayna daha önce Türkmen gazı kullanıyordu

Ukrayna, Türkmenistan ile doğalgaz sektöründeki uzun yıllara dayanan işbirliğini yeniden canlandırmak istiyor. 2003 yılına kadar Kiev yönetimi, Türkmenistan’dan doğalgaz satın alıyordu.

Rusya’nın Gazprom şirketi hükümetler arası anlaşma kapsamında Türkmenistan doğalgazını Rusya üzerinden Ukrayna’ya ulaştırıyordu. 2003 yılında Rusya ile Türkmenistan’ın 25 yıllık doğalgaz anlaşması imzalaması sonrasında Kiev yönetimi, ihtiyacı olduğu doğalgazı Rusya’dan satın almaya başlamıştı.

Devlet Başkanı Poroşenko, Rusya ile yaşanan kriz nedeniyle yine eskisi gibi Türkmenistan'dan doğalgaz almak istediğini açıklamıştı.

Kaynak: AA