Organlarıyla 7 Kişiye Umut Olan Çocuk

Nevşehir'de geçen hafta geçirdiği motosiklet kazası sonucu beyin ölümü gerçekleşen ve organları bağışlanan çocuğun annesi, nakillerin yapıldığı hastaların ailelerini görmek istiyor.

Anne Aysel Arıdır, AA muhabirine yaptığı açıklamada, oğlunun 20 Ağustos'ta motosiklet kazasında ağır yaralandığını, 25 Ağustos'ta ise beyin ölümünün gerçekleşmesi üzerine eşiyle verdiği ortak karar sonucu organlarını bağışlama kararı aldıklarını söyledi.

Daha önce organ bağışı hakkında bilgisinin olmadığını, oğlunun yaşamasından umutları kesilince organ bağışı yapma kararı aldıklarını belirten Arıdır, bunun huzurunu yaşadıklarını ifade etti.

Oğlu Mustafa Arıdır'ı henüz 17 yaşındayken motosiklet kazasında kaybetmenin acısını yaşadığını anlatan Arıdır, "Oğlum 7 insana hayat verdi, mutluyum. 'Onlar da benim gibi olmasın' diye oğlumun, kalp, akciğer, karaciğer, böbrek, pankreas ve kornealarını bağışladık. Hastanede yatanlar, özellikle de annemin diyaliz nedeniyle yatıyor olmasını gözümün önüne alarak oğlumun organlarını bağışlamak istedim" dedi.

Organ bağışında bulunduğu kişiler ve aileleriyle tanışmak istediğini dile getiren Arıdır, "Çocuğumuz 17 yaşındaydı, bizim canımız yandı. Benim canım yandı, başkalarınınki yanmasın. Organların nakil olduğu hastaların ailelerle hiç görüşmedik ama görüşmek isterim. İster evimde, ister devlet hastanesinde bu görüşme olabilir" diye konuştu.

- Anneannesinin hastalığı etkili oldu

Baba Mehmet Arıdır da oğlunun, arkadaşı tarafından kullanılan motosiklette olduğunu ve bir yayaya çarpmaları sonucu kafasını beton direğe çarptığını aktardı.

Nevşehir Devlet Hastanesi'nde 2 gün yoğun bakımda tedavi gören oğullarının organlarını bağışlama kararı almalarında anneannesinin hastalığının etkili olduğuna işaret eden Arıdır, şunları söyledi:

"Beyin ölümü gerçekleştikten sonra iki gün daha Allah'tan bir şans olabilir diye düşündük. İki gün sonra oğlumuz hiçbir tepkiye cevap vermeyince bizde kaynanamın böbrek hastası olmasını göz önünde bulundurduk. 'Diğer ailelere de bir yararı olsun' dedik. 'Çocuğumuz artık gitmiş' dedik, 'hiç olmazsa 7 aileye bir sebep olur, umut olur' dedik. Öylece eşimle karar verdik. Aldığımız bilgiye göre 5 organı Ankara'ya, 2 organı da İstanbul'a gönderilmiş. Bu durumda olan çok sayıda hasta var. Böbrek bekleyen, başka hastalar var. Onlara bir katkımız olmasını istedik."

Nevşehir'de 24 Ekim'de meydana gelen motosiklet kazası sonucu Nevşehir Devlet Hastanesi'nde beyin ölümü gerçekleşen 17 yaşındaki Mustafa Arıdır'ın kalp, akciğer, karaciğer, böbrek, pankreas ve korneaları, Ankara Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi, İstanbul Çapa Tıp Fakültesi Hastanesi ve Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'nden gelen ekiplerin katıldığı operasyonla alınmış, İstanbul ve Ankara'daki 7 hastaya nakledildiği bildirilmişti.

Kaynak: AA