'Türkıye'de Haber Programları Kan Kaybediyor'

“1. Ulusal Medya ve Haber Sempozyumu”nda konuşan İstanbul Aydın Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Gökmen Karadağ, “Haber programlarının Türkiye’deki erozyonu çok daha dramatik olmakta ve bu durum TV haberciliğinde ciddi bir nitelik sorunu oluşturmaktadır” dedi.

'Türkıye'de Haber Programları Kan Kaybediyor'
İstanbul Aydın Üniversitesi İletişim Fakültesi’nin düzenlediği “1. Ulusal Medya ve Haber Sempozyumu”nda konuşan Yrd. Doç. Dr. Gökmen Karadağ Türkiye’de haber programlarının kan kaybettiğini ve bununda TV haberciliğinde nitelik sorunu yarattığını söyledi.



Televizyon programları içinde haber programları, demokrasi ve kamusal alan konularıyla yakın ilişkisi olduğunu belirten Yrd. Doç. Dr. Gökmen Karadağ, “Ancak haber programlarının giderek haber konuşma/tartışma programlarına dönüşmesi ve yayın akışlarındaki payının azalması TV haberciliğinde nitelik sorunlarını da beraberinde getirmektedir” şeklinde konuştu.

Konuşmasında Türkiye’de haber programlarının yok olduğunun altını çizen Yrd. Doç. Dr. Karadağ, “Şu anda Türkiye’de en çok izlenen beş büyük TV kanalında tek bir haftalık haber program bile yayımlanmamaktadır. Bu beş kanal içerisinde sadece Kanal D’de haftalık yayınlanan ve 5N1K ve Genç Bakış adlı programlar mevcuttur. Ancak onlar da bir muhabir ekibinin yerinde derlediği haberler ve dosyalardan oluşan haber programlarından ziyade haber konuşma/tartışma diyebileceğimiz türe yakındır. Popüler eğlence kanalları olarak niteleyebileceğimiz bu beş büyük kanalın haricinde haber kanalllarında da durum pek farklı değildir. Üç haber kanalının da yayın akışlarında daha çok haber konuşma/tartışma programları yer almaktadır” dedi.

“Haber programlarının Türkiye’deki erozyonu çok daha dramatik olmakta ve bu durum TV haberciliğinde ciddi bir nitelik sorunu yaratmaktadır” diyen Yrd. Doç. Dr. Gökmen Karadağ konuşmasını şöyle sonlandırdı: “Türkiye’de TV haber programcılığı bu gidişle adeta tükenmekte olan el sanatlarına benzemektedir. Bunda ekonomik nedenler, siyasi nedenler ve habere erişimi anındalaştıran kolaylaştıran teknolojik nedenler ve yeni medya rol oynamaktadır. TV haber programlarının varlığı ve güçlü yayınlar çıkarması kanalların haber merkezlerini de dolaylı yoldan etkilemektedir. Güçlü haber programları olan kanalların genellikle haber merkezleri de güçlü durmakta ve özel haber yapma iştahları yükseltmektedir.”
Kaynak: İHA