İran'ın Balistik Füze Denemesi

BM Güvenlik Konseyi, İran'ın balistik füze denemesiyle BMGK kararlarını ihlal edip etmediğini değerlendiriyor

BM Güvenlik Konseyi, İran'ın 10 Ekim'de yaptığı balistik füze denemesinin BM Güvenlik Konseyinin (BMGK) kararlarını ihlal edip etmediğini inceliyor.

İran'ın 10 Ekim'de başarıyla gerçekleştirdiğini duyurduğu orta menzilli füze denemesi, Batılı ülkeler tarafından gereğinin yapılması için BM Güvenlik Konseyinin ilgili Komitesi'ne taşındı.

ABD, İngiltere, Fransa ve Almanya, İran'ın füze denemesiyle BMGK'nın 10 Haziran 2010'da aldığı kararın ihlal edildiğini savunuyor. ABD'nin BM Daimi Temsilcisi Samantha Power, geçen hafta yaptığı açıklamada, İran'ın denediği balistik füzenin "nükleer başlık taşıyabildiğini" ve bunun BMGK kararının "açık ihlali" olduğunu belirtmişti.

BMGK'nın daimi üyeleri ve Almanya ile İran arasında varılan anlaşma sonucu İran'a uygulanan yaptırımların kaldırılması kararlaştırılmış ancak nükleer çalışmalar kapsamında değerlendirilebilecek füze geliştirilmesi, denenmesi ve buna yönelik malzeme temin edilmesine ilişkin yasağın 8 yıl daha yürürlükte olacağı vurgulanmıştı.

İran, denedikleri balistik füzenin nükleer başlık taşıyabildiği iddiasını reddetmişti.

BM Güvenlik Konseyi, denemenin BMGK kararının ihlali anlamına geldiği konusunda uzlaşırsa yeni isimlerin yaptırımlar listesine eklenebileceği kaydediliyor. Ancak bunun için Rusya ve Çin'in de Batılı ülkelerde aynı yönde karar alması gerekiyor.

Suriye'de İran ile birlikte Esed rejimini destekleyen Rusya'nın İran'a yönelik yeni yaptırımları desteklemesi beklenmiyor.

Rusya'nın BM Daimi Temsilcisi Vitaly Churkin, gazetecilere yaptığı açıklamada, İran'ın denemesine ilişkin teknik detayların incelenmekte olduğunu söyledi.

Bu konuların dikkatli değerlendirilmesini isteyen Churkin, değerlendirme aşamasında siyasi ortamın da göz önünde bulundurulması gerektiğini belirtti.
Kaynak: AA