Kosova'da 'Balkanlarda Bektaşilik Ve Bektaşi Edebiyatı Uluslararası Sempozyumu'

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı’nın (TİKA) katkılarıyla Hacı Bektaş Veli Kültür Derneği ve Balkan Türkoloji Araştırmaları Merkezi (BALTAM) tarafından Kosova’nın Prizren şehrinde “Balkanlarda Bektaşilik ve Bektaşi Edebiyatı Uluslararası Sempozyumu” düzenlendi.

Bektaşilik ve Bektaşi Edebiyatı alanında çalışmaları olan ve sempozyuma Arnavutluk, Makedonya, Kosova ve Türkiye’den katılım sağlayan 27 akademisyen ve uzman, bildirilerini 2 gün boyunca gerçekleştirilen oturumlarda sundu. Balkanlarda İslam’ın yayılmasında önemli etkisi olan Bektaşilere ilişkin böyle bir sempozyum programının Kosova’da yapılması da etkinliğe ayrı bir anlam ve önem kazandırdı.

Nevşehir Hacıbektaş, Ankara, İzmir gibi şehirler başta olmak üzere birçok şehirdeki akademisyen ve uzmandan oluşan heyetin Türkiye’den kara yoluyla gerçekleştirdikleri seyahat kapsamında Kosova, Makedonya, Yunanistan ve Bulgaristan’daki Bektaşi izleri ve Osmanlı eserlerini görme imkanı sağlandı. Bektaşilik konusunda çalışan, uzman ve akademisyenlerden oluşan heyet için düzenlenen bu seyahat programı da sempozyum programına ayrıca zenginlik kattı.

Sempozyumun açılış oturumu, T.C. Priştine Büyükelçisi Kıvılcım Kılıç, TİKA Kosova Koordinatörü Eyüp Yavuz Ümütlü, Kosova Türk Temsil Heyeti Başkanlığını temsilen Yarbay Özgür TAŞÇI ve Binbaşı Kurtuluş Yılmaz, Yunus Emre Enstitüsü Kosova Müdürü Bülent Üçpınar, Hacı Bektaş Veli Kültür Derneği Başkanı Mustafa Özcivan, BALTAM Başkanı Nimetullah Hafız ve Kosova halkının geniş katılımıyla gerçekleştirildi.

Açılış oturumunda yapılan konuşmaların akabinde Hacı Bektaş Veli Kültür Derneği Başkanı Özcivan, protokole Bektaşi geleneğinde önemli yeri olan, sembolik değer taşıyan “Teslim Taşı” hediye etti.

Toplamda 27 akademik bildirinin sunulduğu sempozyum boyunca bildirilerini sunan bir çok akademisyen ve uzman TİKA’ya desteklerinden ötürü teşekkür etti. Sempozyum sonunda dinleyicilere katılım belgeleri takdim edildi.
Kaynak: İHA