Ekonomi Bakanı Zeybekci Soruları Yanıtladı Açıklaması (2)

" (TürkiyeBosna HersekSırbistan ilişkileri) İstanbul'da, çok önemli sembolik bir anlamı olan, yerini bizim temin ettiğimiz, kirasını verdiğimiz, donatısını da bizim sağladığımız bir ticaret ofisini, Sırbistan ve Bosna Hersek'in birlikte kullandıkları bir ofis haline getiriyoruz. Onları daha çok bir araya getirmekle ilgili başarılı bir çalışma yapıyoruz"

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, "İstanbul'da, çok önemli sembolik bir anlamı olan, yerini bizim temin ettiğimiz, kirasını verdiğimiz, donatısını da bizim sağladığımız bir ticaret ofisini, Sırbistan ve Bosna Hersek'in birlikte kullandıkları bir ofis haline getiriyoruz. Onları daha çok bir araya getirmekle ilgili başarılı bir çalışma yapıyoruz" dedi.

Sırbistan ve Bosna Hersek'teki iki günlük temaslarını tamamlayan Zeybekci, AA ve TRT muhabirlerinin gündeme ilişkin sorularını yanıtladı.

20 yıl önce birbiriyle savaşan iki devlet olan Bosna Hersek ve Sırbistan'ın, ekonomik anlamda kalkınmasının ve ekonomik işbirliğini geliştirmesinin, bölgedeki huzura ve istikrara etkisini değerlendiren Zeybekci, ülkelerin ortak alanlarının birbiriyle iç içe geçmesinin ve birbirlerine menfaat anlamında bağlı hale gelmesinin sorunların çıkmasını zorlaştıracağını söyledi.

Zeybekci, bir Balkan ülkesi olan Türkiye'ye, bu coğrafyada düşen görevin farkında olduklarını belirterek, bu kapsamda Türkiye'nin inisiyatifinde başlatılan üçlü devlet başkanları zirvesinin ve ardından kurulan Ekonomi Bakanları Komitesi'nin başarılı bir şekilde çalıştığını kaydetti.

Ağustos ayında Türkiye'de, dün Sırbistan'da, bugün de Bosna Hersek'te ortaya koydukları iradeyle, ortak menfaatleri ve ticareti, bu ülkelerden ithalat ve ihracatı arttırmayı, ortak alanlarda ticaretle ilgili faaliyetleri çoğaltmayı hedeflediklerini aktaran Zeybekci, şunları kaydetti:

"Biz Bosna Hersek'ten, çok sembolik bir miktarda et ithalatı yaparken, Sırbistan'da bununla ilgili diyor ki 'biz de verelim.' O zaman diyoruz ki 'Bizim dini hassasiyetlerimizden dolayı bazı standartlarımız. Bunu sağlayan Bosna Hersek. Bunu siz Bosna Hersek ile yaparsanız, biz bunu görüşebiliriz, kabul edebiliriz.' Böylelikle çok kolay bir şekilde bir araya gelinebiliyor. Diğer alanlarda da öyle. İstanbul'da, çok önemli sembolik bir anlamı olan, yerini bizim temin ettiğimiz, kirasını verdiğimiz, donatısını da bizim sağladığımız bir ticaret ofisini, Sırbistan ve Bosna Hersek'in birlikte kullandıkları bir ofis haline getiriyoruz. Onları daha çok bir araya getirmekle ilgili başarılı bir çalışma yapıyoruz."

Türkiye'nin, Bosna Hersek ve Sırbistan ile serbest ticaret anlaşmaları bulunduğunu hatırlatan Zeybekci, Türkiye'nin son dönemde ekonomik anlamda aktif bir şekilde dünyada başlattığı, tarım ve gıda ürünlerini de kapsayan ve hizmetleri de içine alan serbest ticaret anlaşması mantığında, bu mevcut anlaşmaları da genişletmeyi planladıklarını kaydetti.

Zeybekci, "Bosna Hersek ve Sırbistan serbest ticaret anlaşmalarını genişleterek uygulamayı ve üçlü yapıyı birbiriyle üst üste getirmeyi ve Sırbistan ile Bosna Hersek arasını da ticaret anlamında çok akışkan bir hale getirmeyi hedefliyoruz. Bunu başardığımız zaman amacımıza ulaşmış olacağız" ifadesini kullandı.

Bakan Zeybekci, dünkü Sırbistan ziyareti kapsamında Bosna Hersek Dış Ticaret ve Ekonomik İlişkiler Bakanı Mirko Sarovic ve Sırbistan Ticaret, Turizm ve Telekomünikasyon Bakanı Rasim Ljajic ile birlikte Üçlü Ticaret Komitesi 2. Toplantısı'na katılmış, ardından Halkbank'ın Sırbistan'daki sube açılışına katılmıştı.

Dün akşam Bosna Hersek'e gelen Zeybekci, bugün de Türkiye-Sırbistan-Bosna Hersek Üçlü İş Forumu'na katılarak, daha sonra Bosna Hersek Devlet Başkanlığı Konseyi'nin Boşnak üyesi Bakir İzzetbegovic ve Başbakan Denis Zvizdic ile bir araya gelmişti.

(Bitti)
Kaynak: AA