Uluslararası İslam Ekonomisi Ve Finansı Kongresi'ne Doğru

Sakarya'da, Türkiye Katılım Birliği sponsorluğunda Sakarya Üniversitesi (SAÜ) ve Durham Üniversitesi tarafından 21-23 Ekim tarihlerinde Uluslararası İslam Ekonomisi ve Finansı Kongresi düzenlenecek.

SAÜ Sosyal Bilimler Enstitüsü Müdürü ve Organize Komite Başkanı Prof. Dr. Fatih Savaşan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, dünyada İslam ekonomisine ve finansa artan bir ilginin olduğunu söyledi.

Bu ilginin sadece İslam ülkelerinde olmadığını belirten Savaşan, "İngiltere ve Fransa gibi seküler düzenin yoğun olduğu ülkelerde bile İslami finansa bir yönelme var. Tabii ki burada özellikle Ortadoğu ülkelerinde petrol zengini ülkelerde oluşan sermayenin kendi ülkelerine kazandırılması çabasını görüyoruz" diye konuştu.

Türkiye'nin bu alanda geç kaldığını ifade eden Savaşan, son 10 yılda Türkiye'nin de bu alanda ataklar yapmaya başladığını vurguladı.

Savaşan, katılım bankalarının kendi mevzuatına kavuşturulduğunu, İslami sermayenin, faiz hassasiyeti olan Türkiye'ye çekilmesinin İstanbul Finans Projesi'nin de önemli bir ayağı olabileceğini belirtti.

Bu konuda üniversitelerin ve akademik camianın yapabileceği çalışmaların olduğunu anlatan Savaşan, "Biz de bu anlamda SAÜ olarak Türkiye'de Pür İslam Ekonomisi ve Finansı Yüksek Lisans programı açan ilk üniversiteyiz. Aynı zamanda lisans programlarına da Türkiye'de ilk defa olarak İslam Ekonomisi ve Finans'yla ilgili seçimlik dersler konuldu. Aynı zamanda SAÜ'yle yurtdışından bazı üniversiteler işbirliğine hazırlanıyorlar" değerlendirmesinde bulundu.

"Bu kongrenin bence en önemli yanı İslam ekonomisi ve finansıyla ilgili dünyada oluşan bilgi ve birikimi Türkiye'ye kazandırmak" diyen Savaşan, şöyle devam etti:

"100'ün üzerinde bildiri sunulacak. 60 İngilizce, 20 Arapça ve geri kalan da Türkçe olacak. Fetva süreçleriyle İslam ekonomisiyle faizsiz finans ve İslami sermaye piyasalarıyla ilgili sunumlar yapılacak. Aynı zamanda 4 tane davetli konuşmacımız var alanında uzman. Durham Üniversitesi'nden Prof. Dr. Mehmet Asutay, Dünya Alimler Birliği Genel Sekreteri Prof. Dr. Ali el-Karadaği, Katar Üniversitesi'nden Prof. Dr. Monzer Kahf ve New Orleans Üniversitesi'nden Prof. Dr. Kabir Hassan davetli konuşmacı olarak yer alacaktır. Bir taraftan katılım bankalarının bir taraftan akademisyenlerin aynı zamanda iş dünyasının temsilcilerinin katılacağı inşallah verimli bir toplantı olacak. Bu toplantı sonucunda önemli bir bilgi birikimi Türkçe literatürüne kazandırılmış olacak."

SAÜ Kültür ve Kongre Merkezi'nde 21 Ekim Çarşamba günü başlayacak olan kongre, 3 gün sürecek.

Kaynak: AA