İstanbul Yeni Havalimanı Proje Finansmanı İmza Töreni

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 3. havalimanı projesinin sadece bankacılık ve müteahhitlik sektörü açısından değil, aynı zamanda Türk sivil havacılık sektörü için de yeni bir dönemin kapılarını aralayacağını belirterek, "Bu projenin tüm etaplarıyla tamamlanması halinde Türkiye, bilhassa İstanbul artık dünya hava trafiğinde küresel bir merkeze dönüşecek" dedi.

Erdoğan, Çırağan Sarayı'nda düzenlenen İstanbul Yeni Havalimanı Proje Finansmanı İmza Töreni'nde yaptığı konuşmada, bugün, İstanbul'a dünyanın en büyük kapasiteli havalimanını kazandırma projesinde kritik bir adımın daha atıldığını belirtti.

Yap-işlet-devret modeliyle hayata geçirilecek bu havalimanının ihalesinin 3 Mayıs 2013'te yapıldığını, temelinin 7 Haziran 2014'te atıldığını hatırlatan Erdoğan, bugün de 3,5 milyar avrosu kamu bankaları, 1,1 milyar avrosu özel bankalar tarafından sağlanacak olan toplam 4,6 milyar avroluk kredi finansmanının imza töreninin gerçekleştirildiğini ifade etti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye Cumhuriyeti'nin 2023 hedefleri ve 2053 vizyonuna ulaşma konusunda en önde gelen yatırımlarından biri olan bu projenin, Türkiye, millet ve tüm bölge için hayırlı olmasını diledi.

Projenin hayata geçirilmesinde finansman desteği sağlayarak sorumluluk üstlenen, elini taşın altına koyan tüm kamu ve özel sektör bankalarına şükranlarını sunan Erdoğan, Türk müteahhitlik sektörü için farklı bir lige geçişin sembolü olacak bu projede görev alan tüm yüklenici firmalara başarı dilediğini söyledi.

- "Bugün bir kritik eşiği aştıysak, açılışını da gerçekleştireceğimize inanıyorum"

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, bu projenin sadece bankacılık ve müteahhitlik sektörü açısından değil, aynı zamanda Türk  sivil havacılık sektörü için yeni bir dönemin kapılarını aralayacağını vurguladı.

Bu projenin tüm etaplarıyla tamamlanması halinde Türkiye'nin, bilhassa İstanbul'un artık dünya hava trafiğinde küresel bir merkeze dönüşeceğine dikkati çeken Erdoğan, şöyle konuştu:

"Kasım 2002, göreve geldiğimizde Sabiha Gökçen sıfırdı, herhangi bir uçuş söz konusu değildi. İstanbul, bugünle mukayese edilemeyecek kadar geri plandaydı. Bunu ele almak ve bu hareketliliği kazandırmak suretiyle, Sabiha Gökçen artık ihtiyaca cevap veremez hale geldi. Yeni pist yapımıyla ilgili adımlar atıldı. Aynı şekilde İstanbul, ihtiyaca cevap veremez hale geldi, orada ilave pist yatırımlarına gidildi. Bütün bunlarla beraber uçak sayılarımız ihtiyaca cevap veremez hale geldi. Sadece Türk Hava Yolları çalışırken bu sayı, 2 oldu, 3 oldu, 4 oldu, 5 oldu, 6 oldu davam etti. Bütün bunlar Türk havacılık sisteminde bir rekabetin ne denli önemli olduğunu, nereden nereye geldiğimizi göstermesi açısından çok önemliydi. Sabotajlara, engelleme ve yavaşlatma girişimlerine rağmen bizlere bu unutulmaz anı yaşattığı için Rabbime şükrediyorum. Nasıl bugün bu imza töreniyle bir kritik eşiği aştıysak, inşallah havalimanının açılışını da gerçekleştireceğimize inanıyorum.

İstanbul'un yeni havalimanı, Avrupa yakasında Yeniköy ve Akpınar yerleşimleri arasında, Karadeniz sahil şeridinde yer alan yaklaşık 76,5 milyon metrekarelik bir alana yapılmaktadır, bu alan birilerinin iddia ettiği gibi tesadüfen seçilmedi."

(Sürecek)

Kaynak: AA