'TÜMEXPO Ekonominin Nabzını Tutacak'

İSTANBUL - Tüm Sanayici ve İşadamları Derneği (TÜMSİAD) Genel Başkanı Yaşar Doğan, 22-25 Ekim tarihlerinde düzenlenecek TÜMEXPO 2015 Fuarı'na ilişkin, "Etkinliğimiz, ALLINTECH ve Helal Expo Fuarları ve KOBİ Şurası ile yerli ve yabancı devlet adamlarını bir araya getirecek ve ekonominin nabzını tutacak" dedi.

İstanbul Kongre Merkezi'nde düzenlenen basın toplantısında konuşan Doğan, TÜMSİAD ve Discover Events iş birliğiyle İstanbul Kongre Merkezi'nde gerçekleştirilecek TÜMEXPO 2015 Fuarı'nın 8 ana sektörde yaklaşık 300 firma ve 28 ülkeden bin 500, toplamda 40 bin ziyaretçiyi ağırlayacağını söyledi.

Fuarın, G20 kapsamına alındığını ve Türkiye'nin en önemli ekonomi etkinliklerinden biri olma özelliği taşıdığını dile getiren Doğan, "TÜMEXPO 2015 Fuarı, ALLINTECH ve Helal Expo Fuarları ve KOBİ Şurası ile yerli ve yabancı devlet adamlarını bir araya getirecek ve ekonominin nabzını tutacak" değerlendirmesinde bulundu.

Doğan, TÜMSİAD olarak KOBİ'ler başta olmak üzere tüm ticari işletmelere gelişimleri ve büyümeleri konularında destek sağladıklarını belirterek, işletmelerin kurumsallaşması ve küresel rekabet ortamlarında çalışmalar yapması amacıyla organizasyonlar düzenlediklerini ifade etti.

TÜMEXPO Fuarı'nın ilkini 2013'te İstanbul'da ikincisini ise 2014'te Gaziantep'te düzenlendiklerini hatırlatan Doğan, şöyle devam etti:

"Bu yıl 3. kez düzenleyeceğimiz fuarda, Dünya Bankası ve İslam Kalkınma Bankası iş birliği ile G20 himayesinde KOBİ Şurası da düzenlenecek. KOBİ'ler için İslami Finans konusunun ele alınacağı KOBİ Şurası'nda başta G20 ülkelerinden temsilciler olmak üzere, özel sektör, çok uluslu kalkınma kuruluşları, politika yapıcılar ve düzenleyici otorite temsilcileri, İslami Finansın KOBİ'lere sunduğu imkanları dinleme fırsatı bulacak.

Şurada, KOBİ'lerin İslami Finans'a erişimlerinin kolaylaştırılması için oluşturulması gereken düzenleme ve politika çerçevesinin taşıması gereken ana unsurlar da ele alınacak. Bu etkinliğin Türkiye ekonomisine kazandıracağı ivme ve katma değerin büyüklüğü şimdiden bizleri son derece heyecanlandırıyor ve küresel kriz ortamında ülkemizin ekonomik geleceğine umutla bakmamıza vesile oluyor."

-"Helal Expo 860 milyar dolarlık helal pazarını temsil edecek"

Discover Events Yönetim Kurulu Başkanı Yunus Ete de TÜMEXPO ile eş zamanlı olarak İstanbul Kongre Merkezi'nde 6. Helal Expo Fuarı'nın gerçekleştirileceğini belirterek, "Türkiye'de toplam gıda ihracatının yüzde 30'unu helal sertifikalı ürünler oluşturuyor. Gıda ihracatı her yıl yüzde 10 büyürken helal sertifikalı ürünlerin ihracatı yüzde 70 artıyor. Önümüzdeki 10 yıllık süreçte gıda ihracatında helal sertifikalı ürünlerin payının yüzde 70'i bulacağı öngörülüyor" değerlendirmesinde bulundu.

Helal Fuarı'nın, Gıda ve İhtiyaç Maddeleri Denetleme ve Sertifikalama Araştırmaları Derneği (GİMDES) ile Discover Events tarafından organize edildiğini belirten Ete, helal sertifikalı ürünlerde rantın önüne geçmek için sertifikayı verenlerin de denetlenmesi gerektiğini vurguladı. Ete, şöyle konuştu:

"Helal sertifikası veren kuruluşların denetlenmesi amacıyla Dünya Helal Konseyi kuruldu. Bu konsey sertifika veren tüm dernek, kurum ve kuruluşları denetliyor. Bunun için konseyin üyeliğe kabul onayı vermesi gerekiyor. Türkiye'de Dünya Helal Konseyi'ne sadece GİMDES üye. Dünya Helal Konseyi'ni 22-25 Ekim'de gerçekleştireceğimiz Helal Expo Fuarı'na getirmeye hazırlanıyoruz. Türkiye'de helal gıda ihracatı hızla yükseliyor ancak Endonezya, Malezya gibi ülkeler sadece Dünya Helal Konseyi'ne akredite olmuş kurumların sertifikasını kabul ediyorlar. Bu nedenle zirve büyük önem arz ediyor."

-"Yerli otomobil çalışmaları ülkemize değer katacak"

TÜMSİAD Genel Başkanı Yaşar Doğan, bir gazetecinin yerli otomobile ilişkin sorusu üzerine, "Bu tarz girişimleri destekliyoruz. Bu çalışmaların ülkemize değer katacağına inanıyoruz. Söylentilere mümkün olduğu kadar kulak asmıyoruz. İşimizi yapalım ve babayiğitleri bir araya getirmeye çalışalım" diye konuştu.

Kaynak: AA