TSE Başkanı Korkmaz Açıklaması '16 Ekım Dünya Gıda Gününü Kutluyorum'

TSE Başkanı Sebahittin Korkmaz, “Türkiye’de ve dünyada Gıda güvenliğinin öneminin bir kez daha hatırlanması ve tüm dünyada toplumsal refahın yükseltilerek açlık ve yoksullukla mücadelede başarılı olunması temennisiyle, 16 Ekim Dünya Gıda Gününü kutluyorum” dedi.

TSE Başkanı Sebahittin Korkmaz, bu yıl 35’incisi kutlanan ve 2015 yılı Dünya Gıda Gününün temasının ’’Sosyal Koruma ve Tarım, Kırsal Refahın Arttırılması’’ olarak belirlendiğini belirterek 16 Ekim Dünya Gıda Gününü kutladı.

İklim değişikliği, doğal felaketler ve silahlı çatışmalar gibi nedenlerden dolayı yaşanan yıkımlardan en fazla kırsalda yaşayan, yoksul grupların etkilendiğine dikkat çekmek üzere belirlenen tema ile sosyal korumanın, ekonomik ve benzeri desteklerle insanların kısa vadede açlıktan korunmasını sağlayacağına işaret edildiğini kaydeden Korkmaz, şöyle devam etti:

“Türk Standardları Enstitüsü sahip olduğu misyon gereğince diğer sektörlerde olduğu gibi gıda sektöründe de; üretici ve tüketici arasında köprü olmak, standart üretimi teşvik etmek, uluslararası rekabete yardımcı olmak amacıyla hammaddeden nihai ürüne kadar olan tüm aşamalarla ilgili ürün ve hizmet standartları oluşturmakta ve yayınlamaktadır. Gıda Güvenliği konusu her türlü gıda maddesinin ve gıda ile temasta bulunan madde ve malzemelerin teknik ve hijyenik şekilde üretimi, işlenmesi, muhafazası, depolanması, pazarlanması gibi temelde üretimin her aşamasında alınması gereken önleyici tedbirler disiplinidir. Bu sebeple Gıda işletmelerinin güvenilir ürün üretebilmeleri, rekabet gücünü artırmaları, kaliteli ve sürdürülebilir üretim yapmalarını sağlamak için Gıda Güvenliği Kontrol Sistemi kurulmak zorundadır. Gıda güvenliğini sağlamak ve sürdürebilmek küreselleşen dünyada ancak ulusal ve uluslararası işbirliği ile mümkün olmaktadır. Enstitümüz TS EN ISO 22000 Gıda Güvenliği Yönetim Sistemi, TS EN ISO 22000 standart şartları, ISO/TS 22002-1, ISO/TS 22002-4 ön gereksinim program şartları ve HACCP prensiplerini içeren FSSC 22000 Yönetim Sistemi Belgeleri ile ve uygunluk değerlendirme faaliyetleri çerçevesinde ürün uygunluk belgeleri tanzim etmektedir.”

TSE’nin TÜRKAK tarafından TS EN ISO IEC 17025 standardı kapsamında geniş bir ürün grubundan akredite olarak hizmet veren Ankara Gıda Laboratuvarı ile Gebze Biyogenetik ve Gıda Laboratuvarı’nın bulunduğuna dikkat çeken Korkmaz, “Gıda sektörünün ihtiyaç duyduğu tüm testlerin, tek merkezde yapılabildiği Türkiye’deki sayılı laboratuvarlardan biri olan Biyogenetik ve Gıda Laboratuvarımız GDO’lu gıdalara ilişkin testleri de yapabilmektedir. Eğitim Daire Başkanlığımız tarafından Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ile işbirliği çerçevesinde Gıda Güvenliği, İyi Tarım Uygulamaları ve Organik Tarım Uygulamaları Kontrolörü konularında eğitim hizmetleri verilmektedir. Öte yandan TSE, Müslüman topluluğun talepleri doğrultusunda tüm dünyada ihtiyaç olarak ortaya çıkan Helal Gıda Belgelendirmesi hizmeti de vermektedir. Enstitü, 2011 yılından bu yana İslam Ülkeleri Standardizasyon ve Metroloji Enstitüsü(SMIIC) tarafından yayınlanan helal gıda standartlarına göre helal belgelendirmesi yapmaktadır. Gıda konusunda başta belgelendirme olmak üzere muayene-gözetim, deney ve eğitim alanında verdiği hizmetlerle ülkemizde sağlıklı gıda üretimine katkıda bulunan Enstitümüz, çalışmalarının her aşamasında paydaşlarla işbirliği yapmakta, gıda bilincinin toplumun tüm kesimlerince benimsenmesi ve tüketicilerin korunması yönünde çaba sarf etmektedir. Türkiye’de ve dünyada Gıda güvenliğinin öneminin bir kez daha hatırlanması ve tüm dünyada toplumsal refahın yükseltilerek açlık ve yoksullukla mücadelede başarılı olunması temennisiyle, 16 Ekim Dünya Gıda Gününü kutluyorum” açıklamasını yaptı.
Kaynak: İHA