''Masalcı Dede''den, Çocuklara Vakıf Bilinci

CİHAN DEMİRCİ - Ankara Devlet Tiyatrosu Sanatçısı Çetin Azer Aras, Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından uygulamaya konulan, "Masalcı Vakıf Dede Müzikli Çocuk Tiyatrosu Projesi" ile Türkiye'nin dörtbir yanını gezerek öğrencilere "vakıf kültürünü" öğretiyor.

Okullarda oynadığı oyunlarına öğrenci ve öğretmenleri de dahil eden Aras, yardım duygusunu geliştirme, dayanışma ve insanların gönül zenginliğine ulaşmasının önemini vurguluyor.

Aras, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Ankara'daki okullarda ilk olarak, "Meddah Vakıf Dede"yi oynadıklarını ve ilginç vakıfların masallarını yazdıklarını belirterek, "Bu masalları yazdıktan sonra yine 'Meddah Vakıf Dede'nin meddah formatındaki tarzını sürdürerek bu masalları oyunlaştıralım dedik. 2014-2015 eğitim ve öğretim yılında Ankara'da bin 850 öğrenciye ulaştık. Daha sonra Anadolu'daki çocuklarımıza vakıf kültürünü vermek istedik" dedi.

Herkesin, her şeyi karşılık bekleyerek yapmaya başladığını dile getiren Aras, şunları kaydetti:

"Karşılık beklemeden vermenin, karşılık beklemeden paylaşmanın nasıl bir duygu olduğunu yaşamamız gerekiyor. Buna toplumun ihtiyacının olduğuna inanıyorum. Projeye başlarken geleceğe yatırım yapalım dedik. Gelecek için çocuklarımıza bu tohumu ekelim dedik. Oyunlarımıza dahil ettiğimiz öğrencilerimiz, inanılmaz vakıf isimleri ortaya koyuyorlar. Bunun düşüncesini anlatmak bile güzeldir. Bu kapsamda yüzlerce, binlerce çocuğumuza ulaşacağız."

Aras, Vakıflar Genel Müdürlüğünün uygulamaya başladığı,  "Masalcı Vakıf Dede Müzikli Çocuk Tiyatrosu Projesi"nin yurt içi ve yurt dışında devam edeceğini dile getirdi.

- "Amacımız, çocuklarımıza gelecekte vakıf kurdurmaktır"

Türkiye'nin her yerini tek kişilik tiyatrosuyla gezdiğini ve öğrencilere ulaştığını, projenin amacının da çocuklara gelecekte vakıf kurdurmak olduğunu aktaran Aras, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Oyunumuz, interaktif bir oyun. Öğrenciler, oyunun içerisinde oyuncu olarak doğaçlama görev alıyorlar. Bu heyecan ve keyif, onlarda uygulamalı öğrenmeye neden olacaktır. Öğrencilerimiz, aynı zamanda oyunun içerisinde çeşitli vakıflar kuruyorlar. Mesela güncel ihtiyaçlara yönelik 'Savaşa Hayır Vakfı', 'Kadına Şiddeti Önleme Vakfı' gibi birçok vakıf fikri ortaya koyabiliyorlar" diye konuştu.

Kırkpınar Ağası Alper Yazoğlu Ortaokulu Müdür Vekili Rasime Kaplan ise çocukların sosyal olarak tiyatro oyunuyla eğitildiğini kaydetti.

Öğretmen olarak da vakıf kültürüne dair birçok hususu oyunu izlerken öğrendiklerini anlatan Kaplan, "Leylekleri Koruma Vakfı varmış. Atalarımız çok ince düşünmüş. Kaldırımları Koruma Vakfı oluşturmuşlar, böylece gördükleri eksiklikleri düzeltmeye çalışmışlar. Bu kültürü öğrenen çocuklarımız, çevresine ve topluma karşı daha da duyarlı olacaktır" ifadelerini kullandı.

Okulun öğrencilerinden Begüm Naz Terkos ise ilk defa bir tiyatro sahnesine çıktığını ve vakıf kültürünü öğrendiğini söyledi.

Vakfın, kimseden karşılık beklemeden bağışlamak olduğunu anlatan Terkos, sahnede öğrendiklerini hayatına uygulayacağını ifade etti.

Öğrencilerden Yaren Akpınar da tiyatro oyunuyla bir ülke için vakfın önemli olduğunu öğrendiğini dile getirdi.

Kaynak: AA