Nissibi Köprüsü'nün Son Tabliye Kaynağı Bakan Elvan Tarafından Yapılacak

Türkiye'nin üçüncü büyük asma köprüsü Nissibi Köprüsü'nün son tabliye kaynağı, Ulaştırma, Denizcilik Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan'ın katılacağı törenle yarın yapılacak.

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığından yapılan açıklamaya göre, Adıyaman-Kahta-Siverek-Diyarbakır'ın kısa ve kesintisiz bir karayolu ağı ile birleştirilmesi amacıyla Atatürk Barajı'nın üzerine inşa edilen Nissibi Köprüsü'nde sona yaklaşıldı.
Adıyaman-Diyarbakır arasındaki en kısa karayolu ulaşımını sağlayacak Nissibi Köprüsü'nün, 2011 yılında yapımına başlandı. Adıyaman-Diyarbakır yolunun Siverek ile Kahta ilçeleri arasında kalan kesiminde, feribot geçişinin yapıldığı bölgede Atatürk Baraj Gölü üzerinde inşa edilen köprünün yapım çalışmalarında önemli bir aşama geçilerek, köprü tabliyesinin montajı tamamlandı.
Boğaziçi ve Fatih Sultan Mehmet köprülerinden sonra Türkiye'nin 3. büyük köprüsü olan Nissibi Köprüsü'nün son tabliye kaynağı ise yarın Bakan Elvan'ın katılacağı törenle atılacak.
Orta açıklığı 400 metre, toplam uzunluğu 610 metreden oluşan Nissibi Köprüsü'nün açılışının ise Mart ayında yapılması planlanıyor. Türkiye inşaat sektörüne bir dizi "ilk" ve "yeni" uygulama getiren Nissibi Köprüsü, Gergin Eğik Askılı (Cable stayed) olarak yapıldı.
- Projenin amacı
Nissibi Köprüsü, Adıyaman-Diyarbakır karayolunun Siverek ve Kahta ilçeleri arasındaki kesiminde Atatürk Baraj Gölü nedeniyle ancak feribot aracılığıyla yapılabilen ulaşımın, daha kısa ve kesintisiz bir karayolu ağı ile gerçekleştirilmesi amacıyla inşa edildi.
Köprünün yapımı ile Adıyaman ve Diyarbakır üzerinden Doğu Anadolu Bölgesi ile Güneydoğu Anadolu Bölgesi kesintisiz bağlanacak ve feribot bekleme süresi göz önüne alındığında seyahat süresinde yaklaşık bir buçuk saatlik kısalma olacak, zaman ve yakıttan tasarruf ile ülke ekonomisine katma değer sağlanacak.
Bölgenin Adıyaman-Nemrut Dağı, Şanlıurfa ve Diyarbakır gibi iç ve dış turizme katkı sağlayan merkezlerine daha etkin, konforlu ve güvenli bir şekilde ulaşım temin edilerek yörenin sosyo ekonomik canlanmasına katkıda bulunulacak.
Ayrıca, bölgede yetişen tarımsal ürünlerin diğer bölgelere, sanayi ürünlerinin de bu yöreye daha hızlı ve güvenli ulaşımı sağlanarak, bölgesel kalkınmışlık farkları da ortadan kaldırılacak.
Kaynak: AA