Almanya'da Yabancı ve İslam Karşıtı Gösteriler

Avrupalı Türk Demokratlar Birliği (UETD ) Başkanı Süleyman Çelik, Batı'nın İslamlaşmasına Karşı Vatansever Avrupalılar (PEGIDA) oluşumuna karşı, özellikle Köln kentinde yapılan gösteriyle güçlü bir birliktelik sergilendiğini söyledi.

Almanya'da faaliyet gösteren Türk sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, PEGIDA'nın ve bu oluşumdan esinlenerek çeşitli kentlerde kurulan grupların yaptığı eylemlere karşı düzenlenen karşıt gösterileri AA muhabirine değerlendirdi.
Çelik, Köln şehrinde "Köln karşı koyuyor" sloganıyla Alman partilerinin, sendikaların, Hristiyan ve Musevi derneklerinin, sivil toplum kuruluşlarının düzenlediği eyleme, Türk sivil toplum kuruluşlarının da katıldığını belirterek, "PEDIGA'ya karşı yapılan karşı gösterilerle güçlü bir birliktelik sergilendi. Pazartesi günü olmasına rağmen mükemmel bir katılım oldu" şeklinde konuştu.

"Köln'de artık PEGIDA'ya ve uzantılarına geçit yok. Burada halk çok duyarlı" diyen Çelik şöyle devam etti:
''Burada yabancısıyla, göçmeniyle, Müslümanıyla, Hristiyanıyla birlikteyiz. Bu ülkede yaşıyoruz. Bu ülke zengin bir ülke. Orada toplananlar, bu zengin ülkenin mültecileri de kabul edebileceği ve mültecilere yardım edecek güçte olduğu aynı zamanda da bunun bir insanlık görevi olduğunu açık ve net haykırdı."
Gösteride PEGIDA eylemlerine yasak getirilmemesinin de ifade edildiğine işaret eden Çelik, "Bu da güzel bir düşüncedir. Bırakın ne istediklerini duyursunlar. Ancak bunu yaparken toplumu ayrıştırmasınlar. Toplumda yaşayan ve bir parçası olmuş Müslüman ve göçmen toplumu dışlayamazlar. Bunları bir şekilde öteleyemezler" dedi.

Dresden'de yapılan gösteriye 18 bin kişinin katıldığının ifade edildiğini, ancak bu sayının yüksek gösterildiğini savunan Çelik, böylelikle PEGIDA'nın teşvik edildiği ve olduğundan fazla gösterildiği izlenimi taşıdığını kaydetti.

- ''Gerçek halk onlar değil''
Almanya Türk Toplumu (TGD) Eşbaşkanı Safer Çınar da, Almanya'da dün yapılan karşıt gösterilerin çoğunluğun PEGIDA'nın eylemlerine katılanlar gibi düşünmediğini ortaya koyduğunu belirtti.

Berlin'de PEGIDA'nın bir uzantısının eylemine katılanların yürüyüş yapmasının karşıt göstericiler tarafından engellendiğinin hatırlatılması üzerine Çınar, ''Mesele engellemek değil. İçeriğine uymazsak da demokrasilerde böyle aşırılıklara da katlanmak gerekiyor. Önemli olan bunun karşısında olduğunu göstermek. Dresden'de yürüyenler eski Doğu Almanya'nın 'halk biziz' sloganını kötüye kullanıp yürüyorlar. Yapılan karşıt gösteriler, gerçek halkın onlar olmadığını, başkaları olduğunu gösterilmesi bakımından önemli" şeklinde konuştu.

Dresden'de yapılan ve 18 bin kişinin katıldığı PEGIDA eylemine dikkati çeken Çınar, "İnsanların Berlin Duvarı'nın yıkılmasından sonra gerçek dışı beklentilerin yerine gelmediği yönünde bir tepkisellik var. Eskiden Batı Almanya televizyonuna bakıp, taşın ve toprağın altın olduğunu sanan insanlar biliyoruz. Gelişme öyle olmadı. İşsizlik var, hatta yoksulluk var. Maalesef böyle durumlarda bir hedef seçiliyor. Bir takım ırkçı gruplar da bunu yönlendirdiği zaman bu şekilde insanları toplayabiliyorlar" dedi.

Çınar, PEGIDA gibi hareketlerin oluşmaması için siyasetçilerin neler söylediğine dikkat etmesi ve demokratik aklı başında insanların sokağa çıkıp toplumdaki dengelerin ne olduğunu ortaya koyması gerektiğini vurguladı.
- "Cesaret ve umut verici"
İslam Toplumu Milli Görüş Teşkilatı (IGMG) Genel Sekreteri Mustafa Yeneroğlu, yaptığı yazılı açıklamada, PEGIDA'ya karşı yapılan gösterilere işaret ederek, "Toplumumuzun PEGIDA karşısında sergilediği duruşun yanı sıra yabancı ve İslam düşmanlığına karşı vermiş olduğu mesaj etkileyicidir. Cesaret ve umut veren bu toplumsal duruştan dolayı teşekkür ederiz" ifadesi kullanıldı.
"İnsanların haftalar boyunca genel anlamda yabancı olarak gördükleri kişilere, özelde ise Müslümanlara karşı gösteriler düzenlemek için sokaklara inmesi kolay tahammül edilecek bir durum değildir" diyen Yeneroğlu, Almanya'nın çeşitli kentlerinde onbinlerce kişinin PEGIDA gösterilerine karşı çıkmasından memnuniyet duyduğunu ifade etti.

Yeneroğlu, bunun cesaret ve umut veren son zamanlarda ihtiyaç duyulan bir duruş olduğunu belirterek, ancak bu sorunun henüz çözülmüş olmadığını, bu konuda bir strateji oluşturulması gerektiğini vurguladı.
Avrupa Türk İslam Birliği (ATİB) Başkanı İhsan Öner de, düzenlenen karşıt gösterilerle Alman toplumun da PEGIDA eylemlerini kabul etmediğini ifade etmelerinin sevindirici olduğunu söyledi.

İkinci Dünya Savaşı öncesindeki Yahudiler'in durumuna dikkati çeken Öner, ''Almanya'nın hassas olması gerekiyor. Siyasi söylemlerin de bu yönde olması gerekiyor" dedi.

Öner, ülkede yaşayan Müslümanlar'ın ve göçmenlerin bundan sonra da Almanlar'ın düzenlediği PEDIGA karşıtı yürüyüşlere destek vermesi gerektiğini kaydetti.



Kaynak: AA