10 yıl çalışan emekli olabilecek

10 yıl boyunca memurluk hizmeti yapmış ve yaşı doldurmuş olanlar hemen emekli olabilir.

10 yıl çalışan emekli olabilecek
10 yıl boyunca memurluk hizmeti yapmış ve yaşı doldurmuş olanlar hemen emekli olabilir. Nasıl mı? İşte cevabı...

AYM kararıyla, 18 Ocak'a kadar yasal boşluk doldurulmazsa, 10 yıl memurluk yapıp işten çıkarılarak ya da yaş haddinden kendi isteğiyle ayrılanlar emeklilik hakkı kazanacak

Anayasa Mahkemesi, 2013 yılında vermiş olduğu bir karar ile memuriyette 10 yıl doldurmuş daha sonra çıkarılmış ya da yaş haddinden kendi istekleriyle ayrılmış olanlara emeklilik yolunu açtı. 18 Ocak 2015 tarihine kadar bir yasal düzenleme yapılmadığı takdirde, 10 yıl memurluk yapmış olanlar, 50 ve daha yukarı yaşlarda iseler, memuriyetten atıldıklarında emekli aylığına hak kazanacaklar. Anayasa Mahkemesi'nin 13 Haziran 2013 tarihinde Emekli Sandığı Kanunu'nun Geçici 206. maddesiyle ilgili verdiği iptal kararı nedeniyle. Anayasa Mahkemesi iptal kararını verirken, yasal boşluk doğmaması için bir yıllık süre tanıdı.

POLİS VE ASKER DE YARARLANABİLİR

Bir yıllık sürenin dolmasına iki hafta kaldı. 18 Ocak 2015 tarihine kadar iptal edilen maddenin yerine yeni bir düzenleme yapılmadığı takdirde, 19 Ocak 2015 Pazartesi gününden itibaren bazı koşullarda memurlara, sadece 10 yıllık hizmet süresiyle emeklilik hakkı doğacak. 6 Ocak'a kadar Meclis tatil olduğu ve daha sonra da sırada başka düzenlemeler bulunduğu için söz konusu boşluğu doldurmak için yeterli zaman kalmayabilir.

Bu da daha çok polisler ile subay ve astsubayların işine yarayacak. Polislikten veya ordudan atılmış olanlar bu yasal boşluk sayesinde emekli aylığı alabilecekler.

Diğer taraftan, 10 yıllık hizmet süresini doldurduktan sonra geçmişte ordudan veya polislikten atılmış olanlar da bu yasal boşluktan istifade ederek emekli aylığına hak kazanabilecekler.

1 Ekim 2008 tarihinden önce memuriyete başlayanlar için yaş haddi 61 olarak uygulanıyor. Memuriyete geç başlamış bir kişi, 10 yıllık süreyi doldurmuşsa, daha fazla çalışmasına gerek kalmadan 61 yaşında emekli aylığı bağlatabilecek.

Çalışma Bakanlığı, daha önce bu konudaki soru önergesine verdiği yanıtta, kaç kişinin kapsamda olduğuna dair bilgi bulunmadığını belirtip, Anayasa Mahkemesi kararıyla, 8 Eylül 1999'dan önce çalışmaya başlamış olma koşulunun kaldırıldığını ifade etmiş.

İPTAL KARARIYLA MADDE NASIL DEĞİŞTİ

5434 sayılı Emekli Sandığı Kanunu'nun AYM'nin iptal kararına konu Geçici 206. Maddesi şöyle (Altı çizili bölüm, iptal edildi): "8.9.1999 tarihinde Sandık iştirakçisi olanlardan 50 ve daha yukarı yaşlarda bulunanlar, yaş haddi nedeniyle istekleri üzerine veya re'sen emekliye ayrıldıklarında fiilî hizmet sürelerinin 10 yılını doldurmuş olmak şartıyla emekli aylığına hak kazanırlar."

IKRAMIYEDE 30 YAŞ SINIRI IÇIN ESKILER DAVA AÇMALI

Anayasa Mahkemesi, memurların yıllardır karşı karşıya olduğu bir haksızlığa son verdi. Emeklilik yaşının yükseltilmesinden sonra daha da anlamsız hale gelen emekli ikramiyesinde 30 yıl sınırı kaldırıldı. En çok merak edilen, iptal kararından, daha önce 30 yılın üzerinde çalışarak emekli olmuş kişilerin yararlanıp yararlanamayacağı. Bu kişilerin durumu yargıda çözülecek. Her ne kadar Anayasa Mahkemesi kararlarının geçmişe uygulanamayacağı kuralı varsa da Danıştay'ın daha önce benzer konularda memurlar lehine vermiş olduğu kararları bulunuyor. Danıştay, AYM kararının geçmişe uygulanması yönünde kararlar vermişti. Danıştay'ın bu kararları da emsal gösterilerek geçmişe dönük emekli ikramiyesi almak mümkün olabilecek. Ancak, bu sıralarda emekliliği düşünenlerin davayla uğraşmamak için emeklilik dilekçesini bekletmesinde yarar var.