İztuzu Plajı'nın Özel Bir Şirkete Kiraya Verilmesi

İztuzu Kumsalını Kurtarma Platformu (İKUP) sözcüsü Murat Demirci, Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce'nin, plajın özel şirkete verilmesi konusundaki tepkilere cevaben yaptığı basın açıklamasını olumlu karşıladıklarını belirtti.

Demirci, yaptığı açıklamada, plaj işletmelerinin kazançtan önce doğa korumayı ön planda tutacak olması sebebiyle kamu tarafından işletilmesi gerektiğini anlattı.
İztuzu Plajı'nın dünyaca ünlü bir yer olduğunu anlatan Demirci, şunları kaydetti:
"Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce'nin İztuzu'na yaklaşımında, plaj işletmeciliği ve ihalesinden önce artık doğa korumanın konuşulmaya başlandığını görmekten memnunuz. Bununla beraber plajda hiç şemsiyeye izin verilmemesi, insanların güneşten korunamayacağı sebebiyle gelmemesine de sebep olabilir. Bu durumun iyi düşünülüp doğaya en az baskı yaratacak ve ziyaretçileri de zor durumda bırakmayacak bir modelde karar kılınması doğru olacaktır. İKUP böyle bir modelin oluşturulmasında her türlü desteğe hazırdır."
Demirci, İztuzu kumsalında tüm ilgili üniversite ve bilim insanlarının, bilimsel çalışmalar yapması için davet edilmesinin de olumlu olduğunu, bu tür çalışmaların yıllardır kumsalda yapılmakta olduğunu ifade etti.

İKUP'un yapılaşma yaratmadığı ve başta kıyı kanunu olmak üzere ilgili kanunlara uygun olduğu sürece her türlü bilimsel çalışmaların İztuzu'nda yapılmasını desteklediğini vurgulayan Demirci, "İKUP, daha önce Deniz Kaplumbağaları Araştırma, Kurtarma ve Rehabilitasyon Merkezi'nin yapmak istediği deniz kaplumbağası hastanesine koruma alanı içinde olması sebebiyle karşı çıktığı gibi, kumsalda kanuna aykırı her türlü yapılaşmaya şiddetle karşı çıkacaktır" dedi.

Demirci, İztuzu'nda doğa korumacı bir yaklaşım sergilenmesini, kumsalda her ne sebeple olursa olsun yapılaşma olmamasını ve ilgili kanun ile uluslararası sözleşmelere uyulmasını istediklerini sözlerine ekledi.

Kaynak: AA