Kocaeli’nde Atığa Yer Yok
Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, atık toplama ve atıkların imhası konusunda çalışmalarıyla çevreye duyarlı belediyecilik örneği sergiliyor.
Çevreye duyarlı projeler ve uygulamalar yürüten Kocaeli Büyükşehir Belediyesi çevrenin korunması ve kirlenmemesi için çalışıyor. Bu kapsamda Atık Getirme Merkezlerinde, atıkların çevreyi kirletmemesi için toplama yapan Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, İZAYDAŞ’ta tıbbi ve sanayi atıkları yakarak imha ediyor. İzmit Körfezi’nde denizin kirlenmesinin önüne geçmek için gemilerle petrol türevi atıklar toplanıyor ve İZAYDAŞ’ta imha ediliyor. Kocaeli genelindeki 18 tesiste atık sular arıtılıyor. Arıtılan sulardan oluşan geri dönüşüm suyu ise park ve bahçelerin sulanmasında ve sanayide kullanılıyor.
Kocaeli Büyükşehir Belediyesi koordinatörlüğünde ilçe belediyelerle birlikte yürütülmekte olan Atık Getirme Merkezleri’nde tüketiciler tarafından getirilen her türlü atık bertaraf ediliyor. Körfez, Derince, Gölcük ve Kartepe’deki Atık Getirme Merkezleri’nde toplanan atıklar bertaraf işlemine tabi tutuluyor. Ambalaj atıkları, elektrikli ve elektronik atıklar, kızartmalık atık yağlar, atık piller, inşaat ve yıkıntı atıkları, ömrünü tamamlamış lastikler, evlerden kaynaklanan tehlikeli atıklar, büyük hacimli atıklar, park-bahçe atıkları gibi birçok atık her biri ayrı bölmelerde tasnif ediliyor. Vatandaşlar tarafından Atık Getirme Merkezleri’ne getirilen atıklar için daha sonra bertaraf işlemleri uygulanıyor.
İZAYDAŞ tesislerinde patlayıcı maddelerden, piller, aküler, mezbaha atıkları, radyoaktif maddeler, klinik tıbbi atıklar ve endüstriyel atıklar bin 800 derece ısıda yakılarak bertaraf ediliyor. Tesiste, günde 120 ton katı ve sıvı atık yakılıyor.
Lisanslı atık toplama gemisi, sadece petrol ve petrol ürünlerinden kaynaklanan kirlenmeyi temizlemekle kalmıyor, evsel ve sanayi atıkları da temizlenebiliyor. Denizdeki çöpleri toplayarak, pis suları da bünyesine alan gemi sayesinde deniz içindeki yaşam daha hızlı şekilde canlanıyor. Toplanan atıklar, İZAYDAŞ tesislerinde imha ediliyor.
İzmit Körfez’in dört bir tarafına Kocaeli Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılan dev arıtma tesisleri ile atık suların Körfez’e dökülmesini önlendi. Körfez’e dökülen atık sular arıtılarak denize ulaştırılıyor. Bu kapsamda 7’si biyolojik olmak üzere Kocaeli’nde 18 atık su arıtma tesisi bulunuyor.
Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nin kentin dört bir yanına yapılan arıtma tesisleri kirliliği önlerken atık toplama gemisi ise körfezi kullanan gemilerin petrol ve petrol ürünü atıklarını buraya bırakmamak için aralıksız olarak görev yapıyor. Titizlikle sürdürülen çalışmalar kapsamında İzmit Körfezi havadan denetlenirken deniz süpürgeleri de denizdeki çöpleri temizliyor.