İskoçya'da Bağımsızlık Referandumu

İngiltere Maliye Bakanı George Osborne, İskoçya'nın 18 Eylül'de yapılacak referandumda bağımsızlığı seçmemesi halinde İskoçya'ya mali konularda daha fazla özerklik verileceğini söyledi.

İngiliz yayın kuruluşu BBC'ye konuşan Osborne, İskoçya'nın Birleşik Krallık içinde kalma kararı vermesi halinde ne olacağına ilişkin, "Önümüzdeki günlerde İskoçya'ya vergilendirme, harcama, refah devleti konusunda daha fazla güç verildiğini göreceksiniz. Referandumda 'hayır' oyu çıkar çıkmaz hepsi uygulamaya konulacak" dedi.

Osborne, İngiliz hükümetinin İskoçya'ya özellikle mali konularda daha fazla özerklik tanıyacak eylem planına tüm partilerin destek verdiğini vurguladı.
Sunday Times gazetesinde yayınlanan son ankete göre, referandumda bağımsızlığa "evet" diyeceklerin oranı yüzde 51, "hayır" diyeceklerin oranı ise yüzde 49 olarak görülüyor.
İngiltere'nin eski Başbakanı Gordon Brown, Daily Mirror gazetesinde yayınlanan makalesinde, İskoç halkını birlikte kalmaya davet ederek, "Bizim birliğimiz modası geçmiş bir tarih yanılgısı, bir müze parçası değil. Amerika ve Avrupa ile karşılaştırılamayan eşsiz, benzersiz, milletler arasında yaşayan bir ortaklık. Atalarımızın inşa ettiğini hiçbir milliyetçinin parçalamasına izin verilmemeli" ifadesini kullandı.
İngiltere'de muhalefetteki İşçi Partisi'nin lideri Ed Miliband ise Scottish Mail gazetesine verdiği röportajda, "Eğer sınırları istemiyorsanız Birleşik Krallık'ta kalmak için oy verin" dedi.

The Observer'da yayınlanan bir haberde ise İngiliz hükümetinin bağımsızlık referandumuna günler kala İskoçya'ya yeni bir teklif sunmaya hazırlandığı ileri sürüldü. Habere göre, İngiltere referandumdan "hayır" oyu çıkması halinde 18 Eylül sonrasında İskoçya'da sadece politikacıların değil halkın da katılacağı bir konferans düzenleyerek, İngiltere'den İskoçya'da daha geniş yetkiler verilmesi kararını duyuracak.
İskoçya'nın Birleşik Krallık'tan bağımsızlığı hakkındaki referandum 18 Eylül'de yapılacak ve İskoç halkına "İskoçya bağımsız bir ülke olmalı mı?" sorusu yöneltilecek. Referandumdan "evet" sonucu çıkması ve müzakerelerde anlaşılması halinde İskoçya'nın Birleşik Krallık'tan tam bağımsızlığının 2016 yılından önce gerçekleşmesi öngörülmüyor. Referanduma yaklaşık 4 milyon İskoç'un katılması bekleniyor.
Kaynak: AA