Soma'da Lisenin Taşınması Söylentileri Mezunlarını Ayağa Kaldırdı
Yaklaşık 50 yıllık geçmişe sahip olan Soma Linyit Anadolu Lisesi'nin İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından taşınacağı söylentileri, okul mezunlarının tepkilerine neden oldu.
Soma Linyit Anadolu Lisesi’nde öğretmenlik yapmış ve o okuldan mezun olan Somalılar bir araya gelerek ‘Okuluma Dokunma’ kampanyası başlattı. Soma Öğretmenevinde bir araya gelen Linyit Lisesi mezunları ve okulda görev yapan, emekli olan öğretmenler imza kampanyası başlatarak Soma’nın simgesi olan Linyit Lisesi’nin buradan kaldırılmasına izin vermeyeceklerini ifade ettiler.
Okula ilk atanan öğretmenlerden Ahmet Orhan buluşmada yaptığı konuşmada, “Okulumuz Linyit Lisesi 1968 yılında Lise Yaptırma ve Yaşatma Cemiyeti tarafından 1967 yılında temeli atılmış 1968 yılında da eğitim öğretime açılmıştır. Bu bina, Ege Linyitleri İşçi ve memurları, Milli Eğitim Bakanlığı, Soma Belediyesi, Soma Halkından, Ege Linyitleri Sinemasından, Soma Sinemalarından ve Ege Madencilik’ten toplanan paralarla yapıldı. Daha sonra öğrenci yoğunluğu nedeniyle 12 derslikli ek bina ihtiyacı ELİ ve TEK işçilerinin bağışları, başta Rıfat Dağdelen, Necip Taşlı, Ahmet Eroğlu, Fevzi Kumcuoğlu ve Cengiz Usuloğlu’nun destekleriyle 1993 yılında yapılmıştır. Tamamıyla Soma Maden işçi ve soma halkının yardımlarıyla yapılan ve adını ondan alan Linyit Lisesi, 1968’den beri yüzlerce doktor, mühendis, avukat, öğretmen, iş adamı, olmak üzere ülke ekonomisine büyük katkılar sağlamış ve sağlamaktadır. Bugün için Amerika’dan Avustralya’ya kadar birçok ülkede eski öğrencilerimiz bulunmakta ve binlerce kişinin hatırası olan okulumuz Soma’nın tarihi ve hafızasıdır." dedi.
Okulun küçük binada geçici olarak bulunan yunus Emre İmam Hatip Ortaokulu’na tahsis edilmek istendiğini öne süren Orhan, "Küçük binanın 1952 yılında yapılmış olmasından dolayı ekonomik ömrünü tamamladığında yıkılıp yerine aynı imam hatip ortaokulu yapılabilir. Bu zaman içerisinde hastane altındaki imam hatip lisesi olarak yapılan okula geçici olarak taşınabilir. Ben yaptım oldu zihniyeti ile Linyit Anadolu Lisesi’ni tercih eden 630 velinin tercihi hiçe sayılmış, okulda bulunan Fatih Projesi kapsamındaki akıllı tahtalar ve yılların arşivi görmezden gelinmiştir. Bunun yanında birçok öğrenci velisinin bölgede ikamet etmektedir, hatta okulumuzun bulunduğu mahalleye evlerini taşımışlardır. Okulumuz kız öğrenci sayısının fazla olması nedeniyle taşınmak istenen okulun sanayi bölgesi içinde bulunması giriş çıkış ve yemek ihtiyacının giderilmesinde sorun oluşturma ihtimali taşımaktadır. Okulumuzun spor salonu, halı sahası, tenis kortu, müze, voleybol ve basketbol sahaları bulunmaktadır. Gönderilmek istenen okulda ise bunların hiçbiri bulunmamaktadır. Kısacası dağdan gelen bağdakini kovmak istemektedir. Var olan bir okulun yeri değiştirileceğine yeni açılan okulun oraya gönderilmesi gerekmez mi? Buna kaş yapayım derken göz çıkartmak denmez de ne denir? Somamızda İmam Hatip Lisesi yok mu? Var. Ortaokulu yok mu? Var. Aynı binada. Bu yeni yapılan okul ne için yapılmış. İmam Hatip Lisesi. Yapılırken İmam Hatip Lisesi diye kocaman yazıyordu tabelasında. Linyit Lisesi’nin ek binasına geçici olarak getirilen İHL Ortaokulu öğrenci velileri buranın linyit lisesinin ek binası olduğunu bilmiyorlar mıydı? Biliyorlardı. İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü çocukların küçük olduğundan dolayı velilerin burada kalmak istemediğini söylüyor. Ortaokul velileri öğrencilerinin yüzde 90’ı öğrencisini kendisi getiriyor ya da okul servisi ile geliyor. Bizim lise öğrencimiz yürüyerek okula geliyor. Buradaki dış çevreden en çok etkilenecek olanlar ise en fazla bizim yeni ergenlik çağına giren öğrencilerimiz olacak. Son zamanlarda herkesin de bildiği ve çok ucuz olan bonzai türü uyuşturucuların gençlerimize ne kadar zarar verdiğini her gün televizyonlardan ve gazetelerden görüyoruz. Tüm okullarımız bizim okullarımız biz burada ayrımcılık yapmak istemiyoruz. Fakat bize de negatif ayrımcılık yapılmamasını istiyoruz. Herkese eşit yaklaşım istiyoruz. Sayın velilerimiz çocuğuna ve okuluna sahip çık.” dedi.