Rusya'nın Barent Denizi'nde El Koyduğu Balıkçı Teknesi

Avrupa Birliği (AB), Rusya'dan, 18 Eylül'de Barent Denizi'nde "uluslararası sularda" el koyduğu balıkçı teknesini iade etmesini istedi.

AB Dışişleri Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton'ın basın ofisinden yapılan açıklamada, Rusya'ya "yükümlülüklerine saygı göstermesi ve tekneyi derhal salıvermesi" çağrısı yapıldı.
Rusya, karasularında izinsiz avlandığı gerekçesiyle Litvanya bayraklı "Jüros Vilkas" adlı balıkçı teknesine el koyarak Murmansk Limanı'na çekmiş ve teknedeki 3'ü Litvanya vatandaşı 28 mürettebatı tutuklamıştı. Rusya'yı nota göndererek protesto eden Litvanya ise balıkçı teknesinin uluslararası sularda "gayrimeşru" zapt edildiğini savunuyor.
Rusya ile Soyvetler Birliği'nden ayrılan Litvanya ve diğer Baltık ülkeleri arasındaki gerginlik, Ukrayna krizi ile ardından AB ve Rusya arasındaki karşılıklı yaptırımlarla tırmanmıştı.

-Rusya'ya yaptırımlar
Öte yandan Brüksel'de toplanan AB büyükelçileri, Rusya'ya yaptırımların devam etmesi kararı aldı.
AB yetkilileri, Ukrayna'nın doğusunda ateşkes anlaşmasına uyulması ve Rusya'nın askerlerini sınırdan çekmesi halinde yaptırımların gözden geçirileceğini açıklamıştı.

Kaynak: AA