Dünyanın İlk ve Tek Engelsiz Sema Ekibi Gösterisi ve İcazetname Töreni
Eskişehir'de, Dünya Kültür Başkenti etkinlikleri kapsamında "Dünyanın İlk ve Tek Engelsiz Sema Ekibi Gösterisi ve İcazetname Töreni" düzenlendi.
Yunus Emre Kültür ve Sanat Merkezi’nde gerçekleşen etkinliğin açılış konuşmasını yapan Sosyal Sorumluluk Projeleri Koordinatörü Araştırmacı-Yazar İbrahim Sarıkaya, sema ekibi hakkında bilgi verdi. Sarıkaya, Hz. Mevlana’dan bugüne kadar daha evvel yapılmış böyle bir sema etkinliği olmadığını belirtti.
Projeye 2009 yılında Eskişehir’de başladıklarını ifade eden Sarıkaya, “Projemiz halen yurt içinde ve yurt dışında sema ayinlerine devam etmektedir. Valimiz Güngör Azim Tuna’nın destekleriyle bugüne kadar kısıtlı imkansızlıklarla, özellikle akülü araçlarının emanet olduğu, sema kıyafetlerinin başka semazenlere ait olduğu ayinlerde buluştuk. Özellikle yurt dışı turnemizin gerçekleşmesinde ilk kez Eskişehir adına Türkiye’yi ve engellilerimizin sema ayinlerini Almanya’nın en büyük meydanında yaparak ilk semazenler olarak da tarihe geçmiş olduk. Yine Avrupa Türk-İslam Birliği Sempozyumu'nda Eskişehir adına bir ilki başararak semazenlerimiz sema ayinlerini gerçekleştirdiler. Semazenlerimiz uzun süren nazari, ameli ve kitabi eğitimlerini nihayet aldılar. Onlar semanın engelliler için başka bir aşk olduğunu gösteren dünyanın ilk ve tek engelsiz sema ayinini yapan grubu oldular. Onlar Hz. Mevlana’nın barış ve hoşgörü mesajlarının dünyaya sema yoluyla anlatılması amacıyla yola çıktılar. Onlar maddi engelleri aşmış, manevi engelleri aşmaya çalışan bir ekip ruhuyla yola çıktılar” dedi.
Açılış konuşmasının ardından Engelsiz Sema Ekibi gösterisini sundu.
Gösteri sonrası Eskişehir Valisi Tuna, AK Parti Eskişehir Milletvekili Salih Koca, Sosyal Sorumluluk Projeleri Koordinatörü Araştırmacı-Yazar İbrahim Sarıkaya ve sema hocası Tevfik Kuşlular; semazenler Nihat Karataş, Recep Çetin ve Nadir Koç’a icazetnamelerini takdim etti.
İcazetname takdimi sırasında konuşan Vali Tuna, projenin sorumlusu Sarıkaya’ya teşekkür ederek şunları söyledi:
“Aslında hiçbir engel yok. Asıl engel bizim kafamızda, düşüncelerimizde. Yani engelliler de bizim yaptığımız her şeyi yapabilirler. Belki biraz daha farklı formatta ama maksat burada sema ayini gibi çok ayrı özelliği olan, bizim kültürümüz, inancımız içinde ayrı bir yeri olan bir ibadet şekli. Burada yüce Allah’ı anmak, ona kulluğumuzu yerine getirmenin farklı ifadelerinden bir tarz. Bu emekten dolayı arkadaşlarımızı canı gönülden tebrik ediyoruz. Çocuklarımıza bunun anlatılması, öğretilmesi gerekiyor. İşi sadece burada görsel bir şov yapmıyoruz. Sema çok özellikli bir icraattır. Bunu eğitimcilerimizin, idarecilerimizin çocuklara anlatmasını rica ediyorum. Ülkemizi hem maddi anlamda çok ileri noktalara götüreceğiz, hem de maneviyatımızı muhafaza ederek güçlü bir şekilde birlik beraberlik içerisinde ileriye taşıyacağız. Engelli kardeşlerimiz de bu yolculukta hep bizim yanımızda olacak.”