Bakanlıktan Hacı Adaylarına Sağlık Uyarıları
Sağlık Bakanlığı Türkiye Hudut ve Sahiller Sağlık Genel Müdürü Hüsem Hatipoğlu, hacı adaylarına özel sağlık ekipleri oluşturulduğunu belirterek, "Aslında önemli olan koruyucu hekimliktir. Yani kişinin hasta olmadan kendisi için gerekli olan koruyucu sağlık tedbirlerini alması gerekmektedir" dedi.
Hatipoğlu, konuyla ilgili AA muhabirine yaptığı açıklamada, 1 Eylül itibariyle kutsal topraklara gidecek hacı adaylarının törenlerle uğurlanmaya başlandığını söyledi.
Bu yıl görevliler dahil 61 bin 300 vatandaşın hac yolculuğuna çıkacağını, bunların içinde en küçüğünün 15 günlük bebek, en yaşlısının da 94 yaşında olduğunu belirten Hatipoğlu, adayların yüzde 53'ünün de kadınlardan oluştuğunu ifade etti.
Hacı adaylarının sağlıklı şekilde ülkeye dönebilmeleri için Sağlık Bakanlığının her türlü tedbiri aldığını dile getiren Hatipoğlu, "Hacı adaylarına özel genel müdürlüğümüze bağlı sağlık ekipleri oluşturulmuştur. Aslında önemli olan koruyucu hekimliktir. Yani kişinin hasta olmadan kendisi için gerekli olan koruyucu sağlık tedbirlerini alması gerekmektedir" diye konuştu.
Hatipoğlu, kalp, tansiyon, kronik böbrek, astım ve diyabet gibi kronik rahatsızlıkları olan hacı adaylarına yolculuğa çıkmadan, ilgili uzman doktorlara muayene olmaları uyarısında bulundu.
- Valize önce ilaçları koyun
Kullandıkları ilaçları yedekli şekilde yanlarında bulundurmaları ve hatta bavullarını hazırlarken ilk önce bu ilaçlarını koymaları gerektiğini vurgulayan Hatipoğlu, şunları kaydetti:
"Uykusuz ve yorgun şeklide yolculuğa çıkılmamalıdır. Ter emen, güneşten koruyacak kıyafetler tercih edilmeli ve güneşe karşı şemsiye bulundurulmalıdır. Klimalı alanlarda klimanın doğrudan havalandırma istikametinde bulunmamaya dikkat edilmelidir. Çünkü klima yoluyla bulaşan bakteri, ölüme kadar gidebilen zatürreye sebep olabilir. Ayrıca klimalarda üreyebilecek küf mantarlarının da alerjik rinit ve alerjik astıma sebep olabileceği unutulmamalıdır. Sıcakta sıvı kaybı çok olduğundan su tüketimi bol olmalıdır. Kaynatılmış su ile hazırlanan çay ve kahve gibi içecekler, kutulanmış veya şişelenmiş, ağzı kapalı ve mümkünse pastörize edilmiş meşrubatlar tercih edilmelidir. Kendi yöremize, damak tadımıza uygun yemekler tercih edilmeli, kaynağı bilinmeyen yiyecekler alınmamalı."
Hatipoğlu, ayrıca sağlıksız ortamlarda yememeye dikkat edilmesi ve sokaklarda satılan gıdaların tüketiminden kaçınılması uyarısında bulundu.
- Çiğ deve sütü içmeyin
Ambalajlı satılan tüm gıdaların son kullanma tarihlerine dikkat edilmesi gerektiğinin altını çizen Hatipoğlu, şöyle devam etti:
"Hayvan pazarlarından, çiftliklerden uzak durulmalı ve çiğ deve sütü içilmemelidir. Ellerin sık sık su ve sabunla yıkanması koruyucu tedbirlerimizin başında gelir. Kalabalık ortamlarda maske kullanılmalıdır. Herhangi bir şekilde sağlık kuruluşuna başvurmanız durumunda, sizin için kullanılan iğnelerin tek kullanımlık ve aletlerin steril olmasına dikkat edin. Kaybolma ve acil durumlar gelişebildiğinden kimlik tespiti adına, boyun kartı sürekli yanlarında olmalıdır."