Halk Sağlığı Müdür Acil’den Kalp Uyarısı
Adana Halk Sağlığı Müdürü Alper Acil, kalp ve damar hastalıklarına bağlı ölümlerin 2030 yılında 23 milyonu aşacağının tahmin edildiğini söyledi.
29 Eylül Dünya Kalp Günü sebebiyle Seyhan Uygulama Hastanesi toplantı salonunda ‘Dünya Kalp Günü’ konulu toplantı yapıldı. Adana Valisi Mustafa Büyük, Çukurova Kaymakamı Mehmet Ali Özkan, Adana Sağlık İl Müdürü Ahmet Özer ve çok sayıda davetli katıldı.
Burada açılış konuşması yapan Kamu Hastaneleri Genel Sekreteri Kemal Kiraz, kalp dostu, sağlıklı yaşam tarzının önemi ve dünya genelinde çocuk, ergen ve erişkin nüfusun daha sağlıklı ve uzun yaşabileceğine ilişkin toplum bilincini arttırmak amacıyla kutlanan ‘Dünya Kalp Günü’nün amacına ulaşması temennisinde bulundu. Kalp hastalıklarının önlenmesi, bu rahatsızlıklardan kaynaklanan ölümleri önüne geçilmesi, hastalığın oluşumuna zemin hazırlayan risk faktörlerinin ortadan kaldırılması konusunda Sağlık Bakanlığı’nın çok hassas olduğuna dikkat çeken Kiraz, “Nitekim bakanlığımızın 2014 yılı için belirlediği ve vatandaşlarımızın bütün hayatı boyunca uygulaması için başlattığı ‘Sağlıklı yaşam için hareket yılı’ etkinliği devam etmektedir. Yine ülkemiz genelinde başlatılan ve kalp sağlığı açısından büyük önem arz eden ‘Tütünle mücadele’ konusu da bakanlığımızın büyük hassasiyetle takip ettiği ve başarı gösterdiği bir konudur. Biliyorsunuz kalp hastalıklarının önlemesinde sağlıklı beslenmeye, düzenli egzersiz yapmaya ve en önemlisi tütün ve alkol kullanımının terk edilmesinin önemi büyüktür. Bu etkinlikler sayesinde tüm vatandaşların bu konudaki dikkatlerini çekmek, bu konuya daha bir hassasiyetle yönelmelerini amaçlamaktayız” diye konuştu.
“2030 YILINDA KALP VE DAMAR HASTALIĞI 23 MİLYONU AŞABİLİR”
Adana Halk Sağlığı Müdürü Alper Acil ise Dünya Kalp Günü sebebiyle düzenlenen toplantı sayesinde kalp hastalıkları ile ilgili mücadelenin ve hatta kalbin hasta olmaması için yapılan çalışmaların öneminin, vatandaşların kalp hastalıklarıyla mücadelede sağlıklı kalması ve yaşamını kısaltan bir hastalıkla nasıl mücadele edeceğinin farkına varılmasına vesile olacağını belirtti.
Kalp ve damar hastalıklarının küresel bir ölüm sebebi olduğunu vurgulayan Acil, “Dünya sağlık örgütlerine göre 2008 yılında 58 milyon kişi ölmüş ve tüm ölümlerin yüzde 63’ü bulaşıcı olmayan hastalıklar sonucunda meydana gelmiştir. Dünyada her 3 kişiden 2’si bulaşıcı olmayan hastalıklar nedeniyle hayatını kaybetmiştir. Bulaşıcı olmayan hastalıklar içerisinde ise her 3 kişi’den biri kalp ve damar hastalıkları nedeniyle vefat etmiştir. Bu ölümlerin yaklaşık 7 milyonu da kalp krizlerine bağlıdır. Beklenenin aksine ölümlerin yüzde 80’i iyi gelir düzeyi olan ülkelerde değil, düşük ve orta gelir seviyeli ülkelerde gerçekleşmiştir. Kalp ve damar hastalıklarına bağlı ölümlerin artarak 2030 yılında 23 milyonu aşması tahmin edilmektedir” ifadelerini kullandı.
Alper Acil, Türkiye’de de 2013 yılı verilerine göre her 5 kişiden 2’sinin kalp ve damar hastalığı sebebiyle hayatını kaybettiğini kaydetti.
“BU HASTALIĞIN TEK İYİ TARAFI ÖNLENEBİLİYOR OLMASI”
Açılış konuşmalarının ardından Adana Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kardiyoloji Klinik Şefi Murat Çaylı, ‘Dünya Kalp Günü’ konulu sunum yaptı. Kalbin çok önemli bir organ olduğunu aktaran Çaylı, günümüzde ölümlerin en sık sebebi kalp ve damar hastalıklarından kaynaklandığını söyledi.
Türkiye’de yaklaşık 3 milyon kornea kalp hastası bulunduğunu hatırlatan Murat Çaylı, yılda 200 bin kişinin kornea kalp hastalıkları nedeniyle hayatını kaybettiğini aktararak, ülkemizin genç nüfusa sahip olmasına rağmen ölümlerin bu kadar fazla olmasının, ileride bu rakamı daha da artmasın yol açacağını söyledi.
Kalp ve damar hastalıkların tek bir iyi tarafı olduğunu kaydeden Çaylı, “Bu hastalığın iyi tarafı çoğunun önlenebiliyor olması. Önlemek için bize düşen ne ise onu yamamız gerekiyor” dedi.
Murat Çaylı, şırdan, kelle paça ve kebap gibi kolesterol konusunda zengin ve tuzlu gıdalar nedeniyle Adana’nın kornea kalp hastalıklarının en yüksek olduğu bölgelerden biri olduğuna değinerek, kalp ile ilgili şu bilgileri paylaştı:
“Kalbin birçok hastalıkları var. En önemlisi kalp krizleri. En yaygın görünen ve en çok öldüren kalp krizidir. Göğüsün sol tarafında yanma, ağrı ve baskı şeklinde belli eder. Bazen çeneye, kola yayılabilir. Kalp krizi acil müdahale edilmesi gereken bir durumdur. Müdahale zamanında yapılmadığında öldürebilir veya kalbe çok büyük hasar verir. Kalp krizine zemin hazırlayan faktörlerin tanınması ve düzeltilebilir olanların düzeltilmesi bu hastalıklarla mücadelede oldukça önemlidir. Haftada en az 5 gün 30 dakika egzersiz yapılmalı. Kalp sağlığını besleyen besinler tüketilmeli. Tuz azaltılmalı, sigara bırakılmalı. Kan değerlerimizi ve kilomuzu ölçerek gerekli tedbirler alınmalı. Kan basıncı kontrol edilmeli ve kolesterol diyet ve ilaçlarla düzeltilmelidir.”
Toplantı, kalp ile ilgili sinevizyon gösterileri ile son buldu.