Biber, Üreticisini Üzdü
Şanlıurfa Ziraat Odası Başkanı Ahmet Eyyüpoğlu, biber üretiminde verimin yüksek olduğunu ancak fiyatların çiftçiyi üzdüğünü belirtti.
Şanlıurfa'nın vazgeçilmez tatlarından ve birçok ürüne hammadde sağlayan biberin, Güneydoğu Anadolu Projesi sayesinde ekim alanı artıyor.
Kentle özdeşleşen ve yöre insanının olmazsa olmazları arasında yerini alan biber, yaş olarak tüketildiği gibi isot,biber salçası ve kurutmalık şeklinde de tercih edilebiliyor.
Geçen yıl yüksek fiyattan satılan biber, bu yıl ise ekim alanlarının artması ve rekoltenin yüksek olmasından dolayı düşük fiyattan alıcı buluyor.
Eyyüpoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ilkbahar aylarının son günlerinde ekilip yazın yapılan sulamanın ardından sonbaharda toplanan biberin hasat döneminde sona gelindiğini söyledi.
Biberin Şanlıurfa'yla özdeşleşen bir ürün olduğunu, bu yıl üretim alanlarının artığını ifade eden Eyyüpoğlu, yaklaşık 150 bin dönümde ekim yapıldığını bildirdi.
Geçen yıl çiftçinin yüzünü güldüren biber fiyatlarının bu yıl yarı yarıya düştüğünü dile getiren Eyyüpoğlu, "Verim bu yıl çok çok iyi, yalnız fiyatlar üreticiyi tatmin etmedi. Geçen yıl biberin kilogramı 1,10 liradan satılırken bu yıl 65 kuruştan alıcı buluyor. Gübre ve mazot fiyatları da yüksek olunca çiftçi zor durumda kaldı" dedi.
Çiftçi Mahmut Yıldız da biber ekimi için tarla kiraladığını ve ailesiyle buraya yerleştiklerini söyledi.
Yaklaşık 6 ay boyunca iyi verim elde etmek için çabaladıklarını anlatan Yıldız, "Çok çalıştık ve iyi bir verim elde ettik ancak fiyatlar beklediğimiz gibi olmayınca emeğimizi alamadık" diye konuştu.
İsot yapan vatandaşlar ise düşük biber fiyatlarının kendilerini sevindirdiğini, bu yıl daha çok isot hazırlayabileceklerini ifade etti.