Karaman'da Özel Kömür İşletmeleri Üretimi Durdurma Kararı
Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren 6552 sayılı "İş Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması ile Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılmasına Dair Kanun"un getirdiği hükümler nedeniyle artan maliyetleri karşılayamayacakları düşüncesiyle, Karaman'ın Ermenek ilçesinde özel kömür işletmeleri üretimi durdurma kararı aldı.
Kentte özel sektör tarafından işletilen 9 özel maden işletmesinin dün akşam üretimi durdurma kararından sonra işçiler bugün işbaşı yapamadı.
Maden ocağı işletmecisi Soner Uyar yaptığı açıklamada, bugün maden ocakları sahipleri ve yetkilileri ile toplantı yaptıklarını, Ermenek civarında bulunan 9 adet maden ocağında faaliyetlerinin tamamen durdurulması yönünde karar aldıklarını söyledi.
Maden Ocağı işletmecisi Şeref Özbey ise Soma'da meydana gelen kazadan sonra işletmelerinde birçok yeni düzenleme yaptıklarını belirtti.
İş müfettişlerinin tüm söyledikleri şartları yerine getirdiklerini ifade eden Özbey, şunları kaydetti:
"İşletmelerimizdeki tüm eksikleri giderdik. Bu işletme sahiplerine altından kalkılmayak külfetler getirdi. Şartlarımızı zorladık. İnsanlar işsiz kalmasın diye faaliyetlerimizi devam ettirdik. Yalnız son torba yasa ile hiç birimizin çalışma şansı yok. Bizim ürettiğimiz kömür İç Anadolu bölgesinde satılır. Son yıllarda doğalgaz yaygınlaştı. Ürettiğimiz kömürü satarken zorlanıyoruz. Fiyatlar artmıyor, maliyetler artıyor. Bundan sonra hiçbir şansımız kalmadı. Bu yüzden ocaklarımızı çalıştırmama kararı aldık. Ermenek gibi mütavazi bir ilçede 1500 kişi işsiz kaldı. Buna üzülüyoruz. Torba yasaya göre maaşlar artıyor, çalışma saatleri düşüyor. Siğorta pirimleri arttı. Bu şartlarda hiçbir kömür ocağı çalışmaz. Buna bir çözüm bulunması lazım."
17 yıldır kömür ocağında çalışan Bülent Kuzu ise torba yasada şartlar düzeldi diye sevinirken işsiz kaldıklarını belirterek, " Ocağa vardığımızda şeflerimiz işe gelmememizi, ocağın kapandığını, tazminatlarımızın verileceğini söylediler. Şaşkın ve çaresisiz. Başka bir iş yapamayız. Bir an önce bir çare bulunmasını istiyoruz" dedi.
"Torba kanun", "Linyit ve taşkömürünün çıkarıldığı maden iş yerlerinde çalışan işçilere ödenecek ücret, asgari ücretin iki katından az olmayacak", "Yer altı işlerinde bir gün dahi çalışanlar kıdem tazminatından yararlanabilecek", "İşçilerin yer altındaki çalışma süresi haftada en çok 36 saat olacak, günlük çalışma süresi 6 saati geçemeyecek" ve "Yer altı işlerinde çalışan işçilerde kıdem şartı aranmayacak. Buna göre, yer altı işlerinde bir gün dahi çalışanlar kıdem tazminatından yararlanabilecek" gibi düzenlemeler içeriyor.