İhracat İçin En İyi İncirin Peşindeler

Türkiye'de yetiştirilen tüm incir çeşitlerinin dikili bulunduğu gen koleksiyonunu bünyesinde barındıran Aydın İncir Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü'nde, mutasyon, melezleme ve ıslah çalışmalarıyla Türkiye'yi ihracatta ön plana çıkaracak en iyi inciri geliştirmek için çaba harcanıyor.


Aydın İncir Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü Islah ve Genetik Bölüm Başkanı Hilmi Kocataş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'de tek olma özelliğine sahip kurumlarında, Marmara'dan Karadeniz'e, Ege'den Akdeniz'e kadar tüm bölgeler karış karış dolaşılarak temin edilen üstün nitelikli 273'ü dişi, 58'i erkek 331 incir çeşidinin dikili bulunduğu zengin gen koleksiyonuna sahip olduklarını söyledi.

Gen koleksiyonundaki incir türlerinden yararlanarak, melezleme, mutasyon ve ıslah çalışmaları yürüttüklerini dile getiren Kocataş, Türkiye'yi ihracatta ileri taşıyacak daha kaliteli türler oluşturmayı amaçladıklarını anlattı.

Bu alandaki çalışmaların 2010 yılından başladığını ve kısa süre içerisinde önemli sonuçlar elde etmeyi planladıklarını kaydeden Kocataş, şunları söyledi:

"Türkiye'den ihraç edilen kuru incirin büyük kısmı Aydın ve İzmir bölgesinde yetiştirilen 'Sarılop' çeşidinden oluşuyor. Taze sofralık incirde ise ağırlıklı olarak 'Bursa Siyahı' çeşidi ihracatta talep görmekte. Bu iki önemli çeşit ülkemize yaklaşık 300 milyon dolar civarında ihracat geliri sağlamaktadır. Koleksiyonumuzdaki üstün nitelikli türleri kullanarak yaptığımız ıslah çalışmalarıyla 'Sarılop' ve 'Bursa Siyahı' incir çeşitlerinin verim ve kalitesini daha da yükseltme, bir gömlek üstü türleri oluşturma yönünde gayret sarf ediyoruz."

- Hedef, en iyi çeşidi elde edip üretime kazandırmak

Kurumda yürütülen çalışmaların Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü'nce desteklendiğini aktaran Kocataş, 5 yıldır sürdürdükleri çalışmalardan olumlu sonuçlar beklediklerini ifade etti.

Üstün nitelikli incir çeşitlerinin elde edilmesinin ardından sertifikalandırılarak tescil edilip çiftçilere kazandırılmasını planladıklarını kaydeden Kocataş, "Islah, melezleme ve mutasyon çalışmaları belirli bir aşamaya geldi. Sarılop ve Bursa Siyahı incir çeşidini üstün özelliklere sahip türlerle melezledik ve bunun sonucunda elde ettiğimiz bireyleri gözlemleme çalışmalarımız devam ediyor. Şu anda kurumumuzda fidan aşamasında olan türlerle ilgili net sonuçlara ulaşmayı bekliyoruz. Hedefimiz Sarılop ve Bursa Siyahı'ndan daha iyi çeşit veya çeşitler elde edip bunları üretime kazandırmaktır" diye konuştu.

Kaynak: AA